Analizam speta expusa de un angajator cu privire la o salariata ce detine contract pe perioada determinata 28.10.2013 - 28.04.2014. Angajatorul doreste sa ii faca un contract pe perioada nedeterminata incepand cu 28.04.2014.
Cu ajutorul specialistilor, vom stabili cand se inregistreaza incetarea CIM pe perioada determinata:
Inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat, CIM incheiat pe durata determinata poate inceta prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege.
In concluzie, in situatia expusa de angajator, CIM poate sa inceteze inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat, prin acordul partilor.
Mentionam faptul ca temeiul de drept al incetarii CIM prin acordul partilor este art. 55 lit. b) din Codul muncii.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Art. 55 lit. b) din Codul muncii
constituie temeiul legal al incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor. Astfel, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea.
Conform prevederilor art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii, republicat, CIM existent inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM incheiat pe durata determinata.
Astfel, expirarea termenului CIM incheiat pe durata determinata reprezinta o situatia in care CIM existent inceteaza de drept.
Atentie! Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca, independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
In concluzie, CIM al salariatului angajat in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM.
Coroborand art. 3 alin. (2) lit. i) cu art. 4 alin. (1) lit. d) din HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elementul data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru (Revisal) la data incetarii contractului individual de munca, la aceeasi data efectuandu-se si transmiterea registrului.
Asadar, atat inscrierea in registru a incetarii CIM, cat si transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul se realizeaza la data incetarii CIM, respectiv la data de 28.04.2014.
Cu aceeasi data se incheie un nou contract de munca pe durata nedeterminata.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro