Intrebare:
Un salariat care are 2 contracte individuale de munca (unul cu norma intreaga cu functia de inspector SSM si unul cu 2 ore/zi ca inspector resurse umane) intocmite la acelasi angajator, trebuie sa detina 2 fise de instruire individuale privind securitatea si sanatatea in munca pentru fiecare loc de munca in parte? Cine ii face instructajul inspectorului de securitate si sanatate in munca?
Raspuns:
Conform art. 20 alin. (1) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau:
a) la angajare;
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
b) la schimbarea locului de munca sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrari speciale.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca instruirea prevazuta la alin. (1) trebuie sa fie:
a) adaptata evolutiei riscurilor sau aparitiei unor noi riscuri;
b) periodica si ori de cate ori este necesar.
Asadar, angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului.
Prin urmare, conform legii, instruirea salariatilor se face in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice fiecarui loc de munca si post.
In ceea ce priveste persoanele ce pot efectua instuirea salariatilor in domeniul SSM, potrivit dispozitiilor art. 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1.425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:
a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.
Astfel, conform dispozitiilor art. 85 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane, in conformitate cu dispozitiile art. 91 alin. (1) din normele metodologice.
In ceea ce priveste instruirea periodica, potrivit art. 96 alin. (1) din aceleasi norme, aceasta se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
In concluzie, in raport de fiecare faza sunt desemnate prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 anumite persoane care sa efectueze instruirea lucratorilor.