Cum compensam munca prestata in ziua de sambata? Specialistii explica

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
02 Decembrie 2024
02 Decembrie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
munca prestata in zilele de sambatamunca suplimentara
Cum compensam munca prestata in ziua de sambata? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca dreptul la repausul saptamanal este consacrat de art. 137 din Codul muncii astfel:

– repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica;
– in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Asadar, repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, de regula sambata si duminica, iar in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. 


"In cadrul unui laborator de analize medicale exista program de lucru si sambata. Pentru timpul lucrat sambata, salariatii au grafic de recuperare (deci ziua de sambata lucrata este recuperata in alta zi lucratoare). In aceasta situatie, pentru orele lucrate sambata trebuie sa fie acordat spor la salariu?"

Raspunsul specialistilor: 


Astfel, salariatul poate sa lucreze sambata in cazul in care acordarea in aceasta zi ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, insa angajatorul are obligatia sa ii acorde doua zile libere consecutive in fiecare saptamana.

Pentru faptul ca repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Cuantumul acestui spor nu este reglementat de lege, astfel ca angajatorul si salariatul au libertate deplina in stabilirea sa. Sporul poate fi negociat, de exemplu, in cuantum de 1% sau de 150%. In situatia expusa, ziua de sambata nu va fi recuperata in alta zi lucratoare, ci salariatul va beneficia in aceeasi saptamana de repausul saptamanal in alte 48 de ore consecutive si de un spor acordat in conditiile mai sus expuse.

De la regula potrivit careia repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, in natura, se poate deroga numai in doua situatii:

1) zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2), respectiv la dublul compensatiilor de 75% din salariul de baza;

2) in cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari. Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Observam ca in cazul celor doua exceptii sporul cuvenit salariatilor nu poate fi mai mic de 150%.

Atragem atentia asupra faptului ca nerespectarea dispozitiilor privind acordarea repausului saptamanal se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

...mai multe spete si situatii explicate de specialisti in lucrarea Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]