CIM pe durata determinate. Posibilitatea de prelungire

11 Ianuarie 2013
11 Ianuarie 2013
prelungire contractLegea 40/2011Codul munciiCIM pe durata determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei societati care are un contract de munca pe perioada determinata incheiat intial pentru 3 luni. Prima prelungire a contractului s-a efectuat pentru urmatoarele 6 luni. Tinand cont ca legea permite cel mult 2 prelungiri, firma a apelat si la cea de-a doua prelungire a contractului de munca, tot pe perioada determinata, insa de aceasta data prelungirea a fost facuta pentru 1 an si 3 luni. Vom vedea, asadar, in ce masura este posibila prelungirea unui contract de munca pentru 1 an si 3 luni, cu posibilitatea de a indrepta aceasta eroare, tinand cont ca prelungirea contractului produce efecte pana in august 2013.


Solutia consultantului:

Anterior modificarii Codului muncii prin Legea 40/2011 , conform prevederilor legale contractul individual de munca pe durata determinata putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, dar numai inauntrul unui termen maxim de 24 luni si de cel mult doua ori consecutiv. Astfel, pentru contractul de munca incheiat sub imperiul acestei reglementari se putea prelungi CIM numai inauntrul unui termen maxim de 24 luni si de cel mult doua ori consecutiv. Aceasta reglementare nu se mai regaseste la ora actuala in Codul muncii.

Insa in privinta prelungirii CIM, la ora actuala art. 82 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Fata de imprejurarea ca prevederile Codului muncii nu mai limiteaza la acest moment printr-o prevedere expresa numarul de prelungiri care se pot efectua inauntrul termenului maxim, de data aceasta de 36 de luni, exista practica, pe care personal nu o impartasesc, de a se prelungi CIM pe durata determinata fara nici o limita in privinta numarului actelor aditionale incheiate pentru aceasta inauntrul unui termen de 36 luni.

Personal impartasesc opinia ca au fost modificate conditiile in care se poate prelungi CIM pe durata determinata. Astfel, in noua viziune legiuitorul nu mai prevede un numar de prelungiri al CIM inauntrul unui termen maxim, ca in vechea reglementare, insa stabileste o alta regula in privinta prelungirii unui contract individual de munca pe durata determinata, anume aceea ca prelungirea peste termenul initial poate fi realizata numai pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Fata de dispozitiile art. 82 alin. (3) din Codul muncii , republicat, consider ca ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul maxim de 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.

In concluzie, consider ca se poate prelungi un contract individual de munca cu 1 an si 3 luni in situatia in care aceasta durata este durata proiectului, programului sau lucrarii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]