Care e regimul salariatilor al caror loc de munca este mobil?

19 Iunie 2013
19 Iunie 2013
DiurnaDelegareDetasarecontract individual de muncalocul munciiloc de munca mobil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



In situatia in care se angajeaza persoane (coordonator regional vanzari) cu domiciliul in tara, iar activitatea acestora presupune sa activeze la domiciliu, cu deplasari aproape zilnice in localitati din zone adiacente celei de resedinta, vom stabili cum trebuie definit "locul de munca" in contractul de munca al salariatului si daca salariatul poate beneficia de dreptul la diurna zilnica.

Solutia consultantului:

Conform art. 17 alin. (3) si alin. (4) din Codul muncii, in contractul individual de munca trebuie sa se inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.

In modelul-cadrul al contractului individual de munca, aprobat prin OMMSS nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la lit. d), locul de munca trebuie prevazuta una dintre urmatoarele optiuni:

1. Activitatea se desfasoara la sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc)................din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului...........................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ..........................

In situatia expusa, intrucat salariatii nu au un loc de munca fix, va fi inscris la lit. d) pct. 2 din contractul individual de munca locurile in care acestia urmeaza sa isi desfasoare activitatea.

Indemnizatia de deplasare poate fi acordata salariatilor numai pe perioada delegarii sau detasarii.

Atat delegarea, cat si detasarea presupun schimbarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. In situatia in care salariatul nu are un loc de munca stabil, partile pot recurge la clauza de mobilitate stabilita de art. 25 din Codul muncii.

Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

Spre deosebire de delegare sau detasare - masuri dispuse de regula unilateral, dar avand caracter temporar - salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin deplasari de serviciu fie interminente, fie continue pe intreaga durata a contractului individual de munca.

In acest caz, partile pot stabili in contractul individual de munca prestatii suplimentare in bani sau in natura, deoarece salariatul, in deplasarile in interes de serviciu, neaflandu-se in delegare sau detasare, nu primeste indemnizatie de deplasare, drept ce se cuvine, potrivit contractului individual de munca sau/si contractului colectiv de munca celor delegati sau detasati.

In concluzie, salariatii au dreptul la indemnizatie de deplasare, in perioada in care, din dispozitia angajatorului, executa sarcini de serviciu in afara locului muncii prevazut in contractul individual de munca. Daca locul muncii, prevazut in contractul individual de munca este mobil, salariatii nu au dreptul la indemnizatie de deplasare, in acest caz fiind incidente dispozitiile art. 25 din Codul muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]