"Putem schimba locul de munca al unui salariat, prin decizie unilaterala a angajatorului, in cadrul aceluiasi departament, pe aceeasi functie, aceleasi responsabilitati, acelasi nivel de salarizare, locul de munca fiind in alta locatie pentru care se asigura masina de serviciu? Daca da, putem prevedea acest lucru in Regulamentul intern?"
Raspunsul specialistilor:
Daca se modifica locul muncii definitiv se incheie act aditional la contractul de munca, iar daca modificarea este temporara salariatii vor fi delegati.
Conform art. 43 si art. 44 alin. (1) din Codul muncii:
Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Astfel, in situatia expusa salariatul care are locul de munca mentionat in contractul individual de munca la sediul sociatii, poate fi delegat temporar la noua locatie.
Asa cum rezulta din definitia delegarii cuprinsa in art. 43 de mai sus, delegarea reprezinta exercitarea temporara din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Or, in situatia expusa, salariatul, din dispozitia angajatorului, va realiza sarcinile sale in alt loc de munca decat locul sau de munca la care munceste in fapt si care este mentionat in contractul individual de munca. Celelalte elemente ale contractului individual de munca raman neschimbate, iar delegarea este temporara (60 de zile fara acordul salariatului).
In consecinta, daca salariatul nu este de acord cu modificarea locului muncii si nu semneaza actul aditional la contractul individual de munca, poate fi delegat, fara acordul lui pentru maximum 60 de zile. Daca este de acord cu modificarea locului muncii se va incheia act aditional.
Un element al contractului individual de munca nu poate fi modificat unilateral de catre angajator prin Regulamentul intern al unitatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<