Ce presupune schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati
Schimbarea locului de munca in cadrul aceleasi unitati presupune modificarea locului unde un angajat isi desfasoara activitatea, fara a implica schimbarea angajatorului sau a structurii organizationale.
Modificarea locului de munca al salariatului presupune urmatoarele aspecte:
- Avizul salariatului – in cazul in care schimbarea locului de munca nu este prevazuta in mod explicit in contractul de munca, aceasta necesita acordul salariatului.
- Instiintarea prealabila – angajatorul trebuie sa informeze salariatul in legatura cu schimbarea locului de munca, in termenii stabiliti de legislatie sau de regulamentul intern.
Acte necesare
Schimbarea locului de munca poate fi temporara sau permanenta.
In cazul in care este temporara, atunci este vorba de delegarea salariatului si nu este necesarea modificarea contractului de munca. Conform art. 43 si 44 din Codul Muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada maxima de 60 de zile calendaristice intr-un an calendaristic si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
In cazul delegarii, este necesara completarea Deciziei de delegare. Prin acest document, angajatorul poate dispune transferul temporar al unui salariat pentru a indeplini sarcini specifice in alt loc decat cel obisnuit de munca.

Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori

Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a

Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Daca schimbarea locului muncii este permanenta, este nevoie de acordul salariatului si trebuie semnat act aditional la contractul de munca. Acestea sunt conditii obligatorii prevazute in legislatia muincii. In conformitate cu prevederile art. 41 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, iar modificarea CIM se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
- durata contractului;
- locul muncii;
- felul muncii;
- conditiile de munca;
- salariul;
- timpul de munca si timpul de odihna.
Consilier Codul Muncii - lucrarea ofera sfaturi esentiale si solutii practice pentru gestionarea corecta a litigiilor de munca!
In ce conditii poate decide angajatorul schimbarea locului de munca fara acordul salariatului
Angajatorul poate decide schimbarea locului de munca al salariatului fara acordul acestuia doar in anumite situatii:
1. In cazul delegarii pe o perioada de maxim 60 zile (delegarea poate fi prelungita doar cu acordul salariatului).
2. In cazul in care in contractul de munca exista o clauza de mobilitate. Conform art. 25 din Codul Muncii, prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
3. In situatii exceptionale, ca parte a unei masuri corective in urma unei cercetari disciplinare sau ca masura de protectie, in cazul in care prin fisa de aptitudini medicul de medicina muncii a recomandata schimbarea locului de munca. Aceste situatii exceptionale se realizeaza in baza prevederilor art. 48 din Codul Muncii, angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, cu respectarea prevederilor legale din Codul Muncii.
Refuzul schimbarii locului de munca poate reprezenta abatere disciplinara?
Refuzul salariatului de a accepta schimbarea locului de munca poate sau nu constitui o abatere disciplinara, in functie de circumstantele specifice si de temeiul legal al modificarii impuse de angajator.
De exemplu, daca schimbarea locului de munca este prevazuta in contractul individual de munca (in cazul clauzei de mobilitate), refuzul salariatului poate fi interpretat ca incalcare a obligatiilor contractuale. In schimba, daca modificarea locului de munca nu a fost agreata prin contract, orice modificare a acestuia necesita acordul salariatului. De asemenea, in cazul prelungirii delegarii salariatului, daca acesta refuza prelungirea, refuzul acestuia nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.