Deoarece astfel de situatii creeaza adeseori confuzii, trebuie precizat faptul ca delegarea de competenta nu reprezinta o institutie juridica specifica raporturilor de munca dintre angajatori si salariatii din sistemul privat care sunt reglementate in principal de Codul muncii.
In consecinta, asa cum reglementeaza dispozitiile cuprinse la art. 41 din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Exista insa si o situatie de exceptie prin care modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod. De retinut astfel ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna.
Doar cu titlu de exceptie se poate efectua modificarea felului muncii, in conditiile prevazute de art. 48 din Codul muncii, republicat, care dispune ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
In concluzie, incredintarea temporara a unor sarcini suplimentare printr-o decizie emisa de angajator de "delegare de competenta" a unei alte functii, deci care nu se incadreaza in specialitatea angajatului, constituie o modificare unilaterala a felului muncii. Or, numai in cazurile prevazute la art. 48 din Codul muncii, republicat, se poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului.