Studiu de caz: Modelul de decizie in cazul delegarii de competenta

15 Iulie 2011
15 Iulie 2011
Codul munciidelegarea de competenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deoarece astfel de situatii creeaza adeseori confuzii, trebuie precizat faptul ca delegarea de competenta nu reprezinta o institutie juridica specifica raporturilor de munca dintre angajatori si salariatii din sistemul privat care sunt reglementate in principal de Codul muncii.

In consecinta, asa cum reglementeaza dispozitiile cuprinse la art. 41 din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Exista insa si o situatie de exceptie prin care modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod. De retinut astfel ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:  durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna.

Doar cu titlu de exceptie se poate efectua modificarea felului muncii, in conditiile prevazute de art. 48 din Codul muncii, republicat, care dispune ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

In concluzie, incredintarea temporara a unor sarcini suplimentare printr-o decizie emisa de angajator de "delegare de competenta" a unei alte functii, deci care nu se incadreaza in specialitatea angajatului, constituie o modificare unilaterala a felului muncii. Or, numai in cazurile prevazute la art. 48 din Codul muncii, republicat, se poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]