In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore, in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda
tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
Exemplu
Un salariat presteaza activitate in ture 12/24. Intr-o luna cu 20 zile lucratoare in care a prestat activitate 160 de ore, are dreptul la 20 de tichete de masa.
Acordarea tichetelor de masa telesalariatilor
Acordarea tichetelor de masa nu este conditionata de locul de munca in unitate. Salariatii pot beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata, indiferent unde au locul muncii. De aceea, salariatii care muncesc in regim de telemunca pot beneficia de tichete de masa.
Acordarea tichetelor de masa salariatilor delegati
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 stabilesc ca salariatii nu au dreptul la tichete de masa pentru ziua in care sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc diurna.
Salariatii delegati vor avea dreptul la tichet de masa pentru ziua in care sunt delegati, dar nu primesc diurna.
Spre exemplu:
– salariatul delegat in localitatea unde isi are locul de munca nu va primi diurna, dar poate primi tichet de masa;
– salariatul delegat intr-o localitate situata la o distanta mai mica de 5 km de localitatea unde isi are locul de munca nu va primi diurna, dar poate primi tichet de masa.
– salariatul delegat pe o perioada mai mica de 12 ore nu poate primi diurna, dar poate primi tichet de masa. Daca salariatul are dreptul la diurna, nu i se poate acorda tichet de masa in locul diurnei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<