Un salariat pleaca in delegatie in Austria duminica dimineata si se intoarce joi dimineata. Joi primeste timp liber platit corespunzator pentru duminica. I se acorda spor pentru lucru in zi de repaus?
Raspuns: Conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
In acest sens, concludem ca salariatul are dreptul la diurna in toata perioada in care este delegat.
Atentie! Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, durata timpului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, nu se poate modifica prin efectul delegarii.
Prevederile Codului muncii referitoare la repausul saptamanal trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Atentie! Nu constituie timp de lucru, zilele libere de care salariatul beneficiaza in perioada in care este delegat cum este cazul zilelor de repaus saptamanal.
In cazul in care, repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal va fi acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatul va beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Prin urmare, zilele de sambata si duminica din perioada de delegare constituie zile de repaus saptamanal in situatia in care salariatului i se acorda repaus saptamanal in aceste doua zile. Daca insa in zilele de sambata si duminica, salariatul aflat in delegatie presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, aceasta perioada constituie timp de lucru.
Diurna se acorda pe zile calendaristice socotite incepand cu data si ora plecarii.
Conform art. 296 indice 4 lit. m) din Codul fiscal intra in baza de calcul al contributiilor sociale, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice. Aceste prevederi se aplica si in cazul salariatilor reprezentantelor din Romania ale persoanelor juridice straine.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro