IMPORTANT
Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, durata timpului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, nu se poate modifica prin efectul delegarii. De asemenea, prevederile din Codul muncii referitoare la repausul saptamanal trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie.
Imposibilitatea de acordare a diurnei. Iata in ce situatii se poate petrece
Va mai mentionam ca, salariatului nu i se va acorda niciodata diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca intrucat aceste deplasari nu sunt...citeste mai multe aici >>>
Dosarul personal al salariatului
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
"Un salariat este delegat pentru 2 zile la un sediu secundar, in alt oras, unde isi desfasoara activitatea, programul normal de lucru de 8 ore. Deplasarea de la domiciliu la acest sediu secundar, dus intors, dureaza 3 ore, in afara celor 8 ore de munca prestate. Cheltuielile de deplasare sunt suportate de angajator. Angajatorul este obligat sa ii plateasca salariatului aceste 3 ore, zilnic, ca ore suplimentare sau sa ii acorde timp liber in perioada urmatoare?"
In primul rand, dorim sa va precizam ca pentru cele doua zile in care salariatul este delegat primeste diurna. Pentru perioada cat salariatul se deplaseaza el se afla in delegatie si va fi pontat in delegatie pentru care primeste diurna.
ATENTIE!
Timpul petrecut de salariat pe drum pentru a ajunge si a se inapoia din delegatie nu se mentioneaza in pontaj. Acest timp rezulta din ordinul de deplasare.
Conform art. 43 din Codul muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Conform art. 1 alin. (5) din HG 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Avand in vedere ca salariatul care lucreaza 8 ore la care se adauga 3 ore pe care le pierde pe drum dus-intors catre locul de munca nu va beneficia de diurna deoarece durata delegarii nu este de cel putin 12 ore, in acest caz angajatorul trebuie sa-i plateasca salariatului o indemnizatie de mobilitate. Nu exista o limita minima sau maxima care se acorda sub forma de indemnizatie de mobilitate.
Salariatul va beneficia si de tichete de masa, pentru cele doua zile in care presteaza activitatea la punctul de lucru, daca unitatea acorda astfel de facilitati salariatilor sai.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>