Potrivit Codului Fiscal, un contract de acest gen trebuie sa fie incheiat pentru activitati ocazionale si sa nu cuprinda clauze specifice raporturilor de munca, din punct de vedere juridic.
Asadar, contractul trebuie sa indeplineasca anumite conditii, astfel incat activitatea in cauza sa fie considerata independenta. Altfel, va fi nevoie de incheierea unui contract individual de munca.
Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Avem un consultant extern pe probleme de siguranta alimentara pe un proiect determinat de 1 an. Acest consultant este medic, persoana fizica, si transmite observatiile sale de specialitate catre noi prin corespondenta (nu se afla fizic la sediul angajatorului). Avand in vedere cele de mai sus, precum si faptul ca acest consultant nu este PFA, care este forma juridica a contractului pe care trebuie sa il incheiem cu acest consultant, astfel incat sa il putem plati? Putem incheia o conventie civila de prestari servicii?"
In primul rand, daca veniturile in cauza reprezinta venituri din exercitarea profesiei de medic, din punct de vedere fiscal acestea sunt considerate ca fiind venituri din activitati independente.
Este important de retinut ca persoanele fizice autorizate pot fi:
- persoane fizice autorizate si inregistrate la Registrul Comertului
- persoane fizice autorizate de corpul profesional din care fac parte ( avocati, medici, experti contabili)
Astfel, daca veniturile in cauza reprezinta venituri din exercitarea profesiei de medic, se va incheia cu medicul un contract de prestari servicii.
Totodata, contractele de prestari servicii trebuie sa respecte criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal:
- libera alegere a desfasurarii activitatii
- libera alegere a programului de lucru
- libera alegere a locului de desfasurare a activitatii
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul
- activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti
...citeste mai multe aici >>>
In concluzie, acest contract de prestari servicii nu are regimul juridic si fiscal al contractului de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica neautorizata.
Va avea regimul juridic al contractului incheiat cu o persoana fizica autorizata sa exercite profesii libere asa cum este si profesia de medic.
Sursa: PortalCodulMuncii