Potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (2) din acelasi cod, pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Astfel, delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, repratizarea programului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, cu exceptia locului muncii, nu se poate modifica prin efectul delegarii.
Asadar, specificul delegarii consta in exercitarea de catre salariat a lucrarilor sau sarcinilor corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
La art. 44 alin. (2) din Codul muncii se prevede ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
In acelasi sens sunt, cu privire la detasare, dispozitiile art. 46 alin. (4) din Codul muncii
potrivit carora, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Prin urmare, dreptul la indemnizatia de deplasare este un drept cuvenit pe durata delegarii sau a detasarii.
In concluzie, salariatii au dreptul la indemnizatie de deplasare, in perioada in care, din dispozitia angajatorului executa sarcini de serviciu in afara locului muncii prevazut in contractul individual de munca.