Contracte colective de munca pentru perioade mai mari. Informatii noi!

parteneri socialilegea dialogului socialcontracte colectivenegociereacorduri colective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In legatura cu contractele colective de munca, Guvernul Romaniei a popus FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale,  ca prelungirea contractului colectiv de munca sa nu mai fie limitata la cel mult 12 luni, extinderea umand sa fie posibila de cate ori partile, respectiv societatea si sindicatele, convin asupra acestui lucru si pe o durata  cel mult egala cu durata initiala a contractului.

In acest sens, contractul colectiv de munca va fi incheiat pe o durata determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 48 de luni, iar partile pot hotarari prelungirea aplicarii contractului pe o durata cel mult egala cu durata initiala. Conform prevederilor in vigoare in prezent,  un contract colectiv de munca  se incheie  pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 de luni, iar partile pot hotari prelungirea aplicarii o singura data,  cu cel mult 12 luni.

Presedintele Confederatilei Sindicatelor Democratice din Romania, Iacob Banciu, a declarat ca intentia legata de termenele privind incheierea contractelor colective de munca este ca negocierile pentru acest tip de contract sa inceapa din luna noiembrie, cu circa trei luni inainte de expirare, iar documentul sa fie parafat in ianuarie-februarie, pentru a include toate datele fiscale aferente unui an calendaristic. Practica de pana acum arata ca de cele mai multe ori contractele colective de munca se aproba in perioada verii.

O alta propunere se refera la abrogarea  prevederii actuale care stabileste ca prin contractele/ acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar,  nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal. O alta prevedere care ar putea fi abrogata este si cea referitoare la faptul ca drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege in limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. In aceste conditii, in contractele colective de munca va fi posibil sa fie introduse, de exemplu, si alte sporuri salariale, care exced restrictiile legale actuale.

Scrisoarea transmisa catre institutiile financiare internationale de catre ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, arata ca propunerile au fost primite de la o parte dintre partenerii sociali reprezentativi la nivel national, avand la baza criticile formulate de expertii Organizatiei Internationale a Muncii  si  urmaresc "restabilirea echilibrului intre drepturile si obligatiile partenerilor sociali".


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
parteneri socialilegea dialogului socialcontracte colectivenegociereacorduri colective

Data aparitiei: 01 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contracte colective de munca pentru perioade mai mari. Informatii noi! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]