Comisia Europeana a publicat o evaluare a acordului dintre partenerii sociali privind stresul la locul de munca, concluzionand ca aceasta a avut efecte pozitive care au si fost implementate. Desi acordul nu a fost pus in aplicare in intreaga Europa, 19 tari din UE au in prezent legislatie sau acorduri colective cu caracter obligatoriu cu privire la stres sau alte riscuri psihologice la locul de munca.
De-a lungul ultimilor zece ani, stresul legat de locul de munca a crescut in noua tari din UE si a scazut numai in Suedia. Studiile sugereaza ca intre 50% si 60% din toate zilele de lucru pierdute sunt legate de stres. In Franta, de exemplu, costurile legate de stres au fost raportate pentru a ajunge la cel puiinde la 2 la 3 miliarde € in fiecare an. In Marea Britanie se estimeaza ca 10 milioane de zile de lucru sunt pierdute din cauza anxietatii, stresului si depresiei legate de locul de munca. Costurile direct legate de stresul la locul de munca sunt in prezent estimate ca reprezentand 4% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene.
Ca reactie la aceste probleme general recunoscute, acordul partenerilor sociali din 2004 are ca scop sensibilizarea cu privire stresului legat de locul de munca, precum si oferirea unui cadru de actiune.
In acelasi timp, acordul nu a fost pus in aplicare in intreaga Europa: de exemplu in Malta, Cipru, Polonia si Slovenia sau in Bulgaria, Republica Ceha, Germania si Estonia. (Sursa: Parlamentul European)