Ioan-Nelu Botis: Liderii sindicali vor contract colectiv la nivel national ca sa isi consolideze pozitiile personale

17 Februarie 2011
17 Februarie 2011
codul munciiparteneri socialicontract colectiv de muncacontract pe ramura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul nu este dispus sa dea inapoi in negocierile cu partenerii sociali pe tema contractului colectiv de munca la nivel national, formula cu care Emil Boc si colaboratorii sai nu sunt de acord. „Romania este singura tara din Europa care merge pe mecanismul contractului colectiv la nivel national, iar din punctul meu de vedere acest tip de contract este perimat si nu cred ca-l mai putem sustine foarte multa vreme”, a declarat Ioan-Nelu Botis ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

"Ultima discutie cu liderii sindicali si cu liderii patronatelor a fost in sensul urmator: lasam Codul muncii ca un cadru de principii si mergem pe legile speciale si discutam acolo. Si am spus ca sunt de acord sa negociem orice varianta pe legile speciale - si vorbim despre Legea contractelor si Legea conflictelor de munca - sunt de acord sa negociez orice, dar sa lasam setul de principii din Codul muncii neatins, deoarece nu as dori in Codul muncii sa prind prevederi legate de contractul colectiv la nivel national. Dincolo, putem negocia pe legea contractului colectiv de munca, dar putem simula diferite situatii.

Le-am spus ca sunt de acord inclusiv cu un anumit procent - 30-40-50%, daca se acopera acel procent la nivel sectorial, prin ordin al ministrului se poate transfera intregului sector contractul colectiv de munca, dar fara sa ma duc pe acest etaj superior la nivel national. Am spus ca sunt de acord sa fie si o perioada de tranzitie in care sa functioneze acest contract colectiv la nivel national, dar, din punctul meu de vedere, este perimat acest tip de contract si nu cred ca-l mai putem sustine foarte multa vreme", a mai spus Botis.
 
Ministrul Muncii este de parere ca un contract colectiv de munca la nivel national nu ar fi in avantajul marii mase a muncitorilor, ci ar consolida pozitiilor unor lideri patronali si sindicali.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]