Negocierea CCM cand nu avem sindicat reprezentativ la nivel de unitate

03 Octombrie 2012
03 Octombrie 2012
incheierea CIMnegociereasindicatCodul munciiLegea 62/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati in cadrul careia exista:

- un sindicat care nu este reprezentativ si nu este afiliat la o federatie si care are peste 400 de sindicalisti;
- doua sindicate care nu sunt reprezentative, dar care sunt afiliate la o federatie si au impreuna un numar de 250 de sindicalisti;
- reprezentantii salariatilor cu un nr. 247 de salariati.

Vom stabili cum se va inregistra contractul colectiv de munca la nivel de unitate la ITM, urmand sa stabilim daca patronatul poate incheia acorduri colective cu partile mentionate anterior, precum si daca este obligatorie incheierea unui CCM, date fiind conditiile amintite.

Raspuns:

Angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop (art. 221 alin. (1) din Codul muncii , republicat).

Potrivit art. 135 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
- daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
- daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

Totodata, art. 221 alin. (2) din Codul muncii prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Alegerea reprezentantilor salariatilor se realizeaza in cadrul adunarii generale a salariatilor potrivit art. 221 alin. (2) din Codul muncii , republicat, care stabileste cu titlu imperativ ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor atat in situatia in care nu exista niciun sindicat nereprezentativ la nivelul angajatorului respectiv, cat si in situatia in care exista un astfel de sindicat sindicat la nivelul angajatorului respectiv.

Numai dupa desemnarea salariatilor cu indeplinirea conditiilor prevazute in art. 221 alin. (2) din Codul muncii, republicat, respectiv salariati alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, se poate demara procedura de negociere colectiva.

Totodata, in conformitate cu art. 146 alin. (1) din aceiasi lege contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca:
a) partile nu au depus dosarul in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2);
b) nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul;
c) reprezentantul oricarei parti care a participat la negocieri nu a fost de acord cu oricare dintre clauzele contractului si acest fapt a fost consemnat in procesul-verbal de negociere.

Insa, alin. (2) al aceluiasi articol prevede o exceptie si anume ca la nivel de unitate, contractul colectiv de munca va fi inregistrat fara semnatura tuturor partilor numai in cazul in care partea semnatara care reprezinta angajatii acopera mai mult de jumatate din totalul angajatilor.

Asadar, in speta neexistand un sindicat reprezentativ, negocierea contractului colectiv de munca se va face:
- fie de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor daca federatia este reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea;
- fie numai de catre reprezentantii angajatilor daca niciunul dintre cele doua sindicate nu este afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]