Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a precizat din nou in aceasta perioada ca nu exista niciun proiect legislativ privind cresterea varstei de pensionare, dand astfel asigurari in aceasta privinta si amintind ca nu e vorba de o obligatie in acest sens.
Guvernul este departe de a lua o decizie privind majorarea varstei de pensionare, nu exista o propunere conturata in sensul de proiect si absolut nimeni nu a vorbit despre un imperativ, despre o obligatie in acest sens, a declarat
"Suntem in prima etapa de documentare, fara sa fi conturat propriu-zis un proiect de amendare legislativa, ci mai degraba ne facem o parere despre ceea ce se intampla in celelalte tari din Uniunea Europeana, despre ceea ce se intampla in Romania si tinem cont de toti factorii specifici Romaniei. Ma refer la speranta de viata, care e diferita fata de cea a celorlaltor tari, ma refer la disponibilitatea romanilor de a munci, pentru ca sunt persoane care au disponibilitatea sa-si continue activitatea, mai ales in invatamant, in mediul rural, si exista la Ministerul Muncii semnale, precum exista semnale si din partea celor care vor sa se pensioneze mai devreme. Prin urmare, suntem departe de a lua o decizie pe acest subiect", a declarat in cadrul unei emisiuni la B1 TV, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Conform ministrului, este vorba despre o abordare serioasa, de o documentare, dar in niciun caz despre o modificare a legii in sensul de a fi obligatoriu sa lucrezi pana la o varsta inaintata.
"Este o abordare serioasa, riguroasa, in sensul de a documenta care sunt practicile europene si de a analiza posibilitatile, de a crea optiunea romanilor. Repet, a spus-o si premierul, a spus-o si presedintele Iohannis, este vorba de o optiune care se manifesta a fi necesara mai ales in invatamant, in randul cadrelor didactice si nu numai. Este vorba despre oameni care doresc sa-si continue activitatea si cer statului sa le dea aceasta posibilitate. Nimeni, absolut nimeni nu a discutat despre un imperativ, despre o obligatie, despre modificarea legii in sensul de a fi obligatoriu sa lucrezi pana la o varsta inaintata. Absolut nimeni nu a vorbit despre acest lucru. insa propaganda, fake-news-ul pe care PSD il propaga face sa creeze panica in populatie si pentru acest lucru sunt responsabili in mod direct.(...) Suntem departe de a lua o decizie. Nu exista o propunere conturata in sensul de proiect", a explicat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.
De asemenea, ministrul a subliniat ca nu toti oamenii vor sa lucreze mai mult si "este dreptul lor sa se pensioneze dupa o viata muncita la varsta la care se pot pensiona", insa sunt si persoane care doresc sa isi continue activitatea, iar statul trebuie sa creeze conditiile pentru toate aceste categorii si sa le dea posibilitatea sa decida pentru viata lor profesionala.
"Vor fi o serie de dezbateri pe care ne propunem sa le organizam in spatiul public si, din reactia pe care o urmarim si noi prin intermediul presei si in mod direct, prin celelalte categorii tip parteneri sociali, care dezbat la randul lor acest subiect...(...) Repet, este reactia sociala, sa se inteleaga mesajul ca nu e niciun fel de constrangere, nu este o obligatie, ci este crearea unei posibilitati pentru cei care doresc sa-si continue activitatea din diverse motive, pentru ca vor sa suplimenteze veniturile care se calculeaza la pensie, pentru ca se simt bine lucrand. si am vazut in diverse medii, oamenii in varsta - pentru a evita depresia, starea de singuratate - isi doresc sa aiba o activitate pentru a pune in valoare toata expertiza pe care au acumulat-o de-a lungul vietii. Statul trebuie sa creeze aceste posibilitati fara sa constranga pe nimeni, dar trebuie sa puna la indemana toate aceste parghii, toate aceste instrumente prin care oamenii sa decida pentru ei", a precizat ministrul Muncii, conform Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<