Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), in calitate de parteneri sociali, au agreat o serie de masuri privind protectia salariatilor si a clientilor bancari in contextul preventiei privind raspandirea si cresterea infectiilor cu noul tip de coronavirus ce poate cauza afectiunea respiratorie COVID-19.
Documentul semnat de catre FSAB si CPBR, tine cont de faptul ca institutiile de credit sunt parte a infrastructurii critice in Romania, iar in contextul evolutiei epidemiei cu noul tip de coronavirusului (COVID - 19) toate partile, angajatori, angajati si sindicate inteleg necesitatea depunerii unui efort comun pentru desfasurarea activitatii bancilor in conditii optime astfel incat sa poata sprijini cetatenii, companiile si economia nationala in aceasta perioada.
Astfel, din perspectiva angajatorilor, adica a bancilor membre CPBR ai caror angajati insumeaza circa jumatate din totalul lucratorilor bancari din Romania, acestia vor depune toate diligentele pentru evitarea posibililor factori de risc asupra sanatatii angajatilor, precum asigurarea la nivelul punctelor de lucru a materialelor necesare si adecvate pentru dezinfectie, atat pentru salariati cat si pentru spatiile de lucru, sau limitarea, pe cat posibil, a numarului de clienti care intra in incinta unei unitati bancare la un numar rezonabil de persoane pentru evitarea pe cat posibil a aglomeratiei in incinta unitatilor bancare.
Documentul, primul de acest fel semnat intre parteneri social in actualul context, prevede si faptul ca planurile de asigurare a continuitatii vor avea in vedere aspecte precum: posibilitatea salariatilor de a efectua munca la domiciliu sau munca la distanta, acolo unde natura activitatii si structura organizatorica permite acest lucru, cat si flexibilizarea programului de lucru, astfel incat sa se evite aglomerarea la locul de munca precum si sosirea/plecarea la/de la munca a salariatilor in perioade de trafic de varf.
FSAB si CPBR au convenit si asupra faptului ca in aplicarea masurilor agreate, la nivel de unitate, angajatorul si sindicatul vor urmari indeaproape si se vor consulta/informa reciproc cu privire la evolutia raspandirii virusului si asupra solutiilor adoptate sau avute in vedere prin care se pot evita efectele negative asupra salariatilor si asupra activitatii companiilor, inclusiv din perspectiva obligatiilor concrete ale salariatilor.
Cele cinci banci membre CPBR – Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank – detin peste jumatate din totalul activelor bancare si al angajatilor din sistemul bancar.
Potrivit documentului, unele dintre masuri constau in:
Bancile membre CPBR vor asigura existenta la nivelul punctelor de lucru a materialelor necesare si adecvate pentru dezinfectie, atat pentru salariati cat si pentru spatiile de lucru. In acest sens, bancile membre CPBR isi asuma acoperirea costurilor necesare pentru asigurarea tuturor acestor materiale necesare protejarii sanatatii salariatilor.
- In functie de specificul unitatii bancare si in masura in care, din punct de vedere al structurii organizatorice, este posibil, se vor depune toate diligentele pentru limitarea numarului de clienti care intra in incinta unei unitati bancare la un numar rezonabil de persoane care va fi decis de catre conducerea locala. Astfel, in functie de numarul de angajati si caracteristicile de spatiu ale unitatii bancare se vor lua masuri pentru evitarea pe cat posibil a aglomeratiei in incinta unitatilor bancare.
- Planurile de asigurare a continuitatii activitatii intocmite in conformitate cu prevederile legale si recomandarile autoritatilor de resort, trebuie sa aiba in vedere aspecte precum:
a. Posibilitatea salariatilor de a efectua munca la domiciliu sau munca la distanta, acolo unde natura activitatii si structura organizatorica permite acest lucru;
b. Flexibilizarea programului de lucru, astfel incat sa se evite aglomerarea la locul de munca precum si sosirea/plecarea la/de la munca a salariatilor in perioade de trafic de varf;
c. Identificarea la nivel de fiecare angajator a masurilor de protectie a salariatilor din categorii vulnerabile, pe baza cererii acestora. Categoriile vulnerabile in sensul celor de mai sus sunt:
salariatele gravide, salariatii care sufera de afectiuni cronice, salariatii cu o varsta inaintata (>60 de ani) si care au afectiuni medicale. In acest sens, intrucat angajatorul nu stocheaza date cu privire la istoricul medical al salariatilor, acestia trebuie sa depuna documente medicale doveditoare pentru aplicarea masurilor de mai sus. Aplicarea unor astfel de masuri va tine cont si de necesitatea asigurarii continuitatii activitatii si ca natura activitatii si structura organizatorica sa permita acest lucru.
Documentul integral poate fi consultat
aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<