Asa cum stiti, potrivit legislatiei in vigoare, drepturile salariale ale bugetarilor se stabilesc prin lege si nu pot constitui obiectul negocierilor.
Legea nr. 62/2011 a dialogului social stabileste interdictia negocierii drepturilor salariale cuvenite angajatilor din sectorul bugetar.
Astfel, art. 138 alin (1) din Legea nr.62/2011 prevede ca "prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal."
Prin urmare, contractul colectiv de munca nu poate modifica drepturile salariale stabilite prin lege, pentru salariatii din sectorul bugetar.
Tot in art. 138, este prevazut ca negocierile contractelor colective din sectorul bugetar se realizeaza dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli, in limitele si in conditiile legii.
Potrivit art. 138 alin (3), drepturile salariale ale personalului bugetar pot fi negociate prin contract colectiv numai atunci cand legi speciale determina limitele minime si maxime intre care pot fi negociate. Acest lucru se va realiza numai in limitele legale.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost solicitata sa se pronunte cu privire la acest subiect, in urma cazurilor in care prevederile art. 138 si art. 139 din Legea dialoguli social au fost nerespectate. Curtea de Conturi poate decide nulitatea contractului colectiv de munca, atunci cand constata acordarea in mod nelegal a unor drepturi salariale?
Prin Decizia nr 17/2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca decizia Curtii de Conturi, "emisa in exercitarea atributiilor sale de control", privind drepturile acordate nelegal, nu anuleaza contractul colectiv de munca prin care au fost acordate acele drepturi.
Asadar, un organism fiscal nu poate anula contractul colectiv de munca. Raluca Dimitriu, expert in litigii de munca, explica faptul ca numai o instanta de drept al muncii poate anula contractul colectiv, din oficiu sau la solicitarea partilor interesate.
Atentie la faptul ca, in practica, respectiva clauza nu se aplica, chiar daca nu a fost anulata. In eventualitatea in care salariatii bugetari ar continua sa beneficieze de salarii diferite decat cele stabilite prin lege, organul fiscal ar urma sa-si exercite atributiile de control.
Sursa: www.scj.ro