Acordarea sporului de vechime NU este obligatorie

07 Iunie 2012
07 Iunie 2012
Spor de vechimeRevisalcontract colectiv de muncacontract individual de muncadrepturi legaledrepturi conventionale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 



Salariatii incadrati in baza unui contract individual de munca beneficiaza de drepturi legale sau drepturi conventionale, acestea din urma fiind stabilite prin contracte colective de munca aplicabile sau contractele individuale de munca. Dreptul la sporul de vechime face parte din categoria drepturilor conventionale, nefiind deci un drept consacrat de lege. Ca atare, conditiile in care se aplica sunt prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil de munca aplicabil sau in cel individual de munca, in functie de caz, prin care a fost stabilit acest drept.
 
Operarea sporului de vechime in ReviSal este obligatorie?

Art. 4 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, modificata prin HG nr. 1105/2011, prevede ca in ReviSal se vor opera salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Totodata, art. 160 din Codul muncii defineste salariul ca fiind alcatuit din salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Asadar, componentele salariului sunt:
- salariul de baza;
- indemnizatiile;
- sporurile;
- alte adaosuri;
 
Dintre aceste componente, in ReviSal, asa cum prevede art. 4 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011, se opereaza salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.  Prin HG 1105/2011 a fost inlaturata obligatia inregistrarii in ReviSal a cuantumului sporului stabilind ca acestea vor fi inregistrate astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Prin urmare, sporurile vor putea fi inregistrare si transmise in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) atat sub forma de procent, cat si valoric (cuantum) dupa cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
 
In consecinta, daca sporurile sunt stabilite in contractul individual de munca sub forma de procent, in registrul general de evidenta a salariatilor vor fi inregistrate sub forma de procent. In cazul in care sporurile sunt prevazute in contractul individual de munca in cuantum, in ReviSal se va inregistra cuantumul acestora.
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]