Criza fortei de munca persista in Romania si UE - digitalizarea, una dintre solutii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
22 Mai 2024
22 Mai 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Criza fortei de muncadigitalizare companii romania
Criza fortei de munca persista in Romania si UE - digitalizarea, una dintre solutii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ca traversam o criza a fortei de munca, atat in Romania, cat si in restul tarilor din Uniunea Europeana, nu mai este un secret pentru nimeni. In mod cert, se doreste rezolvarea aceste mari probleme a angajatorilor, iar una dintre solutii pentru dezvoltare este aceea de digitalizare.
 
Aceste declaratii au fost facute marti (n.n 21 mai) de catre secretarul de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) Cristian Vasilcoiu, intr-o conferinta de specialitate.
 
Doriti sa angajati lucratori straini? Iata principalele probleme pe care le veti intampina si care este modul corect de rezolvare!
 
Aflati informatii complete participand la webinarul "Noutati privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania", detalii AICI >>>
 
Potrivit Agerpres, acesta a declarat:
 
"Noi lucram indeaproape cu Ministerul Educatiei si cred ca domnul secretar de stat Gigel Paraschiv e satul de telefoanele mele. Lucram indeaproape si cu Autoritatea Nationala pentru Calificari, ba chiar am dezvoltat recent un proiect care se numeste ReConect, a carui menire este de a interconecta bazele de date din invatamantul preuniversitar, dar si superior si cu Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala, astfel incat sa vedem si noi trasabilitatea celor care termina o scoala, daca aleg sa lucreze intr-un domeniu in care au studiat sau daca merg spre alte domenii. In anii urmatori vrem sa avem o imagine foarte clara a nevoilor de pe piata fortei de munca, astfel incat si oferta educationala, dar si aceea de formare si reformare profesionala sa fie pusa in acord cu cererea de pe piata fortei de munca. Traversam o criza a fortei de munca, atat in Romania, cat si in restul tarilor din Uniunea Europeana. Impreuna, pe Presedintia fiecarei tari, ca am avut-o si pe cea a Spaniei, in toamna anului trecut, am participat la conferinte si intalniri la nivel european cu reprezentanti ai tuturor ministerelor muncii din Europa, dar si ai altor autoritati si parteneri sociali pentru a gasi solutii", a afirmat Vasilcoiu.
 
Digitalizarea ar putea aduce mari schimbari:
 
"Una dintre solutiile, cel putin care se se gaseste astazi in practica, este aceea de digitalizare. Facem si noi, Romania, pasi in aceasta directie. Avem atat pe fonduri europene, cat si in Planul National de Redresare si Rezilienta, sume importante de bani prevazute pentru digitalizare, iar proiectul despre care vorbeam mai devreme - ReConect - este chiar conditie favorizanta in atragerea de fonduri europene", a subliniat Cristian Vasilcoiu.
 
In mod cert, la baza digitalizarii sta educatia:
 
"Evident ca educatia sta la baza digitalizarii si suntem cu totii constienti ca tehnologia evolueaza atat de mult incat, practic, in curand nu cred ca va mai exista meserie pe care sa o pot practica fara a avea si niste cunostinte in domeniul digital. Am fost recent intr-o fabrica din Romania, dar si pe un santier din Romania, si am observat ca nu mai exista situatia in care un cetatean strange cu cheia suruburile la roata unei masini, ci printr-o tableta se programeaza chestiunea aceasta. Am mai vazut ca, atunci cand pui gresie, faianta si parchet, nu mai sta nenea ala sa masoare cu instrumentul, ci are un device care vine cu infrarosu si arata cum se indreapta peretele si unde trebuie pusa gresia si faianta. Iata ca si in meserii din acestea, poate care nu necesita neaparat inalta calificare, va trebui ca, pe viitor, printre competentele fizice sa existe si competente digitale", a concluzionat secretarul de stat.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]