Ministrul Muncii: Introducerea salariului minim european reprezinta o garantie ca salariile mici vor creste

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 August 2024
29 August 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Introducerea salariului minim europeanstabilire salariu minim european
Ministrul Muncii: Introducerea salariului minim european reprezinta o garantie ca salariile mici vor creste
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat in data de 28 august la dezbaterea cu tema „Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana”, eveniment organizat de Blocul National Sindical.

Guvernul Romaniei a aprobat deja, pe 21 iunie 2024, proiectul de lege initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) pentru implementarea acestei directive, proiect care a fost trimis spre adoptare in Parlament dupa ample consultari cu partenerii sociali pentru stabilirea modului in care va fi determinat salariul minim adecvat conform Directivei. Formula de calcul care va fi stabilita va tine cont de puterea de cumparare, de nivelul castigului salarial mediu brut si de productivitatea muncii.

Textul proiectului de lege prevede ca nu vor exista diminuari salariale si stimuleaza incheierea de contracte colective de munca, consolidand in acelasi timp dialogul cu partenerii sociali in stabilirea salariului minim:

„Am facut pasi importanti impreuna in elaborarea proiectului de lege care a fost adoptat de Guvern. Suntem deschisi la propunerile dumneavoastra, in masura in care proiectul de lege poate fi imbunatatit in parcursul sau parlamentar, astfel incat sa reusim elaborarea unui act normativ de calitate care sa contribuie la o piata a muncii mai puternica si mai bine reglementata. Acest proiect de lege isi propune, pe de o parte, adecvarea salariului minim pentru a proteja puterea de cumparare a lucratorilor, iar pe de alta parte, sa tina cont de productivitatea muncii pentru a imbunatati competitivitatea companiilor. Pentru a plati salarii decente si pentru a putea creste si mai mult pensiile este nevoie de o piata a muncii puternica, iar in acest sens este important ca numarul celor care muncesc legal sa fie cat mai mare. Introducerea salariului minim european reprezinta o garantie ca salariile mici din Romania vor creste odata cu dezvoltarea economica, ceea ce va contribui la micsorarea decalajelor. Romania va putea astfel sa mentina lucratorii calificati care altfel ar fi tentati sa plece in alte tari pentru salarii mai mari. Prin implementarea Directivei va putea fi stimulata cresterea economica prin cresterea puterii de cumparare a lucratorilor si se vor incuraja investitiile in formarea profesionala si in cresterea productivitatii”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

In ultimii patru ani, numarul contractelor de munca platite la salariul minim in Romania a inregistrat o scadere semnificativa. In septembrie 2020, 26,31% din totalul contractelor de munca (1.671.284) erau platite la salariul minim. Acest procent a scazut pana in august 2024 la 16,62% (respectiv 1.105.977 din totalul de  6.655.266 de contracte inregistrate). Guvernul Marcel Ciolacu a majorat, incepand cu 1 iulie, salariul minim brut pe tara garantat in plata de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]