Popririle din Salariu - obligatii, capcanele din lege si greselile frecvente

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Iulie 2024
19 Iulie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Popririle din Salariuobligatii popriri salariupoprire salariu lege
Popririle din Salariu - obligatii, capcanele din lege si greselile frecvente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimate angajator, probabil v-ati confruntat si dvs. cu aceasta situatie: primiti o adresa de infiintare a unei popriri pentru unul dintre angajatii dvs. Ca urmare, sunteti obligat sa retineti si sa virati in contul indicat in adresa o parte din venitul lui net lunar.
 
Va treziti astfel implicat fara voie intr-o poveste cu care, in principiu, nu aveti nicio legatura. Dar, din punct de vedere legal, deveniti tert poprit si in aceasta calitate trebuie sa urmati procedura, adica sa retineti si sa virati lunar suma in cauza, in caz contrar sunteti pasibil de o amenda intre 2.000 si 10.000 de lei.   
 
Sunt multe lucruri de discutat aici:
  • ce venituri NU pot face obiectul popririi, detalii AICI >>>
  • ce se intampla cand exista mai multe popriri pentru acelasi venit
  • ce particularitati are poprirea pentru pensia alimentara
  • cum procedati cu poprirea daca, dupa un timp, angajatul pleaca din firma dvs.
     

 Popririle din salariu - ce probleme pot aparea?

 
Iar gestionarea tuturor acestor aspecte nu este deloc simpla. Din acest motiv va venim in ajutor cu un ghid specializat – Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor – care raspunde impecabil tuturor intrebarilor despre acest subiect sensibil, atat prin comentarii si explicatii ale prevederilor legale in domeniu, cat si prin spete foarte sugestive.
 
 
Profitati de pretul special al lucrarii Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor valabil luna aceasta de numai 80 de lei + TVA, REDUS cu 50% fata de pretul standard, detalii AICI >>>
 

Angajatorii s-au lovit de urmatoarele probleme! Stiti care sunt solutiile corecte?

 
Problema 1
 
O societate a avut un salariat cu 6 popriri emise de 6 executori judecatoresti. Dupa aproximativ 2 luni de la incetarea contractului individual de munca, aceasta s-a reintors la firma, avand un nou contract de munca. Avand in vedere ca acum e incadrat cu alt contract de munca, societatea e obligata sa popreasca salariul si sa vireze in continuare catre executori sumele respective?
 
Problema 2
 
Un executor judecatoresc ne-a trimis un titlu pentru infiintarea unei popriri pentru un salariat. Doar ca cererea pentru executarea silita se intemeiaza pe o decizie judecatoreasca pronuntata acum 7 ani, la data de 15.04.2014. Intrebarea este: aceste documente au termene de prescriptie? Adica, daca decizia este din 2014, noi putem sa trecem la infiintarea popririi?
 
Problema 3
 
Am primit un dosar de executare pentru un angajat cu norma de 4 ore, salariul net 1.181 lei (domeniul constructii). Societatea va pune poprire pe salariu pentru suma ce depaseste jumatate din salariul net minim pe economie, conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedura civila. Salariul la care ne raportam este de 2.300 lei brut sau de 3.000 lei brut in constructii?
 
Profitati de pretul special al lucrarii Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor valabil luna aceasta de numai 80 de lei + TVA, REDUS cu 50% fata de pretul standard, detalii AICI >>>
 
 
Problema 4
 
Bonusurile (care nu sunt prevazute in contractul individual de munca), cat si contravaloarea zilelor de concediu de odihna neefectuat, acordate la incetarea contractului individual de munca, pot fi considerate venituri supuse popririi?
 
Problema 5
 
Avem salariati care se afla in somaj tehnic (cu CIM suspendat) si care au popriri. In aceasta perioada se fac retineri din salariu pentru plata acestor popriri? Exista vreo prevedere legala privind amanarea platii popririi, asa cum a fost in perioada starii de urgenta?
 
Verificati obligatoriu acest aspect atunci cand primiti o adresa de poprire!
 
Potrivit art. 781 alin. (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul salariatul ori angajatorul.
 
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa vina, asadar, de la un executor judecatoresc!
 
Profitati de pretul special al lucrarii Popririle din salariu. Obligatii ale angajatorilor valabil luna aceasta de numai 80 de lei + TVA, REDUS cu 50% fata de pretul standard, detalii AICI >>>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]