Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos, impreuna de vice-prim-ministrul Raluca Turcan, au anuntat marti apelul de proiecte "Program pilot de stimulare a participarii la educatie a copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate", prin care urmeaza sa fie sprijiniti aproximativ 3.000 de copii romani cu parinti plecati la munca in afara tarii.
Programul are o valoare de 30 de milioane euro din fonduri europene si va fi implementat in regiunile cele mai afectate de acest fenomen: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Centru si Nord Vest, informeaza Agerpres. Aceste masuri sunt destinate prescolarilor, elevilor din invatamantul primar (6-10 ani), gimnazial (11-14 ani) si din cel secundar superior (14-16 ani), dar si parintilor sau tutorilor copiilor ramasi in tara.
Apelul de proiecte a fost deschis incepand de marti, 25 februarie, si are data-limita de depunere 25 mai 2020.
Conform aceleiasi surse, programul pilot pentru stimularea participarii la educatie a copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate finanteaza urmatoarele activitati: pachete integrate de servicii pentru elevi, care vor cuprinde servicii de suport educational si servicii psiho-sociale de sprijin; activitati pentru stimularea participarii la educatie si la activitatile de consiliere a copiilor, inclusiv la activitati recreative si de socializare (oferirea de hrana, rechizite, materiale educative); servicii de educatie parentala si de consiliere sociala pentru reprezentantii copiilor ramasi in tara, adica pentru parintele din Romania in grija carora se afla (daca un singur parinte este plecat in strainatate) sau pentru persoanele care au in grija copiii cu unicul parinte plecat in afara tarii sau ai celor aflati departe de ambii parinti.
De asemenea, surse oficiale informeaza ca solicitantii eligibili in proiect sunt scoli publice si private din reteaua scolara nationala, furnizori de servicii de orientare sau consiliere scolara, parteneri sociali din invatamantul preuniversitar, institutii de cult si asociatii religioase, institutii guvernamentale cu atributii in domeniul incluziunii sociale, dar si ONG-uri.
Vice-prim-ministrul Raluca Turcan a sustinut ca in 2021 vor beneficia de acest program toti copiii care au parinti plecati in strainatate.
"Acest program se desfasoara la nivelul intregii tari si plecam de la un minim de 3.000 de copii beneficiari. In urmatorul exercitiu financiar, intentionam extinderea acestui tip de sprijin pentru toti copiii care au parinti la munca in strainatate. (...) In momentul de fata exista 91.000 de copii cu parinti plecati la munca in strainatate, dintre care 16.000 sunt cu ambii parinti plecati la munca in strainatate", a afirmat Raluca Turcan, citata de Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<