"In cadrul firmei au avut loc alegerile reprezentantiilor salariatiilor s-au facut demersurile si s-a negociat CCM la nivel de unitate si a fost depus la ITM pentru aprobare. Ce se intampla daca unul din reprezentantii alesi ai salariatiilor pleaca din companie? CCM nici nu a fost semnat de ITM doar este depus spre semnare. Ce trebuie sa faca angajatorul?"
Raspunsul specialistilor:
Legea dialogului social nr. 367/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 110 faptul ca se depune si se inregistreaza la ITM contractul colectiv de munca incheiat si semnat de parti, urmand ca, de la data inregistrarii, contractul colectiv de munca sa isi produca efectele.
NOU! A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR!
Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social, COMANDA ACUM >>>
La art. 113 sunt mentionate cazurile in care contractele colective de munca nu vor fi inregistrate:
- daca partile nu au depus dosarul in conformitate cu prevederile art. 110 alin. (2);
- daca nu s-a facut dovada invitarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negocieri, conform art. 107;
- daca nu sunt semnate de toti reprezentantii partilor la negociere, mandatati in acest scop, conform art. 102 si 104.
- daca nu sunt indeplinite dispozitiile prevazute la art. 100 alin. (5^1) (nu este cazul CCM de la nivel de unitate).
Putem observa ca legea nu mentioneaza situatia prezentata de dumneavoastra ca motiv de neinregistrare a CCM, avand in vedere faptul ca acesta este deja semnat de toate partile la momentul depunerii dosarului de inregistrare la ITM.
Astfel, in opinia noastra CCM ar trebui sa fie inregistrat de ITM, chiar daca unul dintre reprezentatii salariatilor care, la momentul negocierii si semnarii CCM, era salariat al companiei, intre timp a parasit compania.
Referitor la numarul reprezentantilor salariatilor care trebuie sa existe intr-o intreprindere, Legea nr. 367/2022 prevede ca se stabileste de comun acord de angajator si salariati in functie de numarul total de angajati/lucratori.
Daca nu se realizeaza acordul, la art. 58 din lege se prevede ca numarul de reprezentanti alesi ai angajatilor/lucratorilor nu poate fi mai mare de:
Va recomandam sa consultati oricand Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in forma cea mai simpla, cea mai eficienta si cel mai usor de utilizat: in format tiparit! COMANDA ACUM >>> a) 2 reprezentanti, la angajatorii care au sub 100 de angajati/lucratori;
b) 3 reprezentanti, la angajatorii care au intre 101 si 500 de angajati/lucratori;
c) 4 reprezentanti, la angajatorii care au intre 501 si 1.000 de angajati/lucratori;
d) 5 reprezentanti, la angajatorii care au intre 1.001 si 2.000 de angajati/lucratori;
e) 6 reprezentanti, la angajatorii care au peste 2.000 de angajati/lucratori.
Prin urmare, avand in vedere ca legea stabileste un maxim de reprezentanti ai salariatilor, in situatia in care unul dintre reprezentantii salariatilor nu mai este salariat, ramane celalalt sau ceilalti (depinde cati au fost desemnati initial). Important este sa existe cel putin un reprezentant al salariatilor.
In orice caz salariatii sunt cei care decid ce fac mai departe in situatia in care unul dintre reprezentantii lor a parasit compania, deoarece ei sunt cei care, daca considera necesar, ar trebui sa organizeze alegeri pentru desemnarea altui reprezentant.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<