Vom stabili in ce masura, in cazul absentelor nemotivate (ex. de 1 zi), in ReviSal se trece suspendare CIM. Vom vedea astfel si daca este obligatorie emiterea de Decizie ca si in cazul cererilor de concediu fara plata.
Raspuns:
Mentionam ca, intr-adevar, se emite o decizie de suspendare a contractului in temeiul art. 51 alin. (2) din Codul muncii republicat. Decizia reprezinta documentul prin care se constata aceasta suspendare ca urmare a absentarii nemotivate a salariatului.
Art. 51 - Codul muncii republicat
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
MODEL DECIZIE DE SUSPENDARE A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA‚ PENTRU ABSENTE NEMOTIVATE:
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
DECIZIA Nr. ....................
Data ..........................
Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrata cu nr. ... de sesizare a conducerii..., de catre..., cu privire la absentarea nemotivata a salariatul/a ... in perioada ...,
In baza Procesului-verbal privind desfasurarea procedurii cercetari disciplinare prealabile inregistrat cu nr. ...¦...¦ ,
In temeiul dispozitiilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii republicat si potrivit prevederilor Regulamentului intern al .. al contractului colectiv de munca al ...................................
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ...¦.., numit prin .... nr. ..;
DECIDE:
Art.1. Incepand cu data de ............................... se suspenda contractul individual de munca al d-lui/dnei .......................................................................... avand functia de ......................................... in cadrul societatii, conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii.
Art. 2. Suspendarea este dispusa pe o perioada de ..... zile incepand cu data de .................... si pana la data de ................... .
Art. 3. Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 45 de zile, la Tribunalul....
Art. 4. (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
...
L.S.
Suspendarea se opereaza in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, asa cum stabileste HG 500/2011.
Daca nu stiti perioada pentru care salariatul va lipsi (in cazul in care acesta este inca absent), aveti si varianta pontarii ca absent nemotivat a salariatului, iar ulterior puteti suspenda. HG 500/2011 prevede ca orice perioada de suspendare ar trebui operata in Revisal, in baza unei decizii. Astfel ca, sub o forma sau alta, trebuie sa declarati aceasta suspendare.