Desfiintarea hotararii judecatoresti in baza careia a fost reintegrat salariatul. Cum recuperam despagubirile?

27 Iunie 2013
27 Iunie 2013
Salarizaredesfiintarea hotararii judecatorestiplata despagubire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In urma concedierii disciplinare un salariat a castigat la tribunal anularea deciziei de concediere si reintegrarea pe postul detinut anterior, precum si plata unei despagubiri echivalenta cu salariile din perioada respectiva.

A solicitat punerea in executare a hotararii Tribunalui. Societatea il reangajeaza si ii plateste o parte din suma despagubirilor, luandu-i respectivului salariat si o declaratie conform careia se obliga ca in termen de 30 de zile sa restituie banii institutiei in cazul in care Curtea de apel nu va mentine hotararea Tribunalului si va admite recursul institutiei.

Curtea de Apel a admis recursul institutiei si a dat o hatarare definitiva si irevocabila prin care se mentine decizia de desfacere a Contractului individual de munca al salariatului respectiv.

Societatea ii inceteaza din nou contractul individual de munca. Vom stabili astfel care este procedura pentru recuperarea despagubirilor deja achitate in cuantum de aproximativ 5.000 lei.


Solutia consultantului:

In situatia expusa, s-a desfiintat titlul executoriu in baza caruia angajatorul a platit salariatului despagubirea reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii si, totodata, l-a reintegrat.

In aceasta ipoteza suma incasata cu titlu de despagubiri reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii reprezinta plata nedatorata, fostul salariat avand obligatia de a o restitui, intorcandu-se executarea dispusa in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta instantei de fond modificata in tot de instanta de recurs.

Daca in baza aceleiasi sentinte salariatul a fost reintegrat (si a prestat munca), acesta are dreptul la contravaloarea muncii efectuate pe perioada cuprinsa intre reintegrarea efectiva si admiterea recursului declarat de angajator, la baza remunerarii stand prestarea efectiva a muncii.

Angajatorul care a obtinut desfiintarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea salariatului are dreptul la restabilirea situatiei anterioare.

In speta, angajatorul a avut posibilitatea ca prin cererea de recurs sa solicite instantei de recurs intoarcerea executarii. Daca nu a solicitat intoarcerea executarii si salariatul nu isi indeplineste de buna voie obligatia de restituire,  angajatorul o va putea cere instantei judecatoresti competente potrivit legii.

In consecinta, daca angajatorul nu a solicitat instantei de recurs intoarcerea executarii si salariatul nu restituie de buna voie despagubirea, angajatorul trebuie sa solicite instantei competente, potrivit legii, intoarcerea executarii. Apoi, in baza hotararii judecatoresti prin care instanta competenta se pronunta asupra cererii, angajatorul va solicita executarea silita a salariatului in conditiile legii.
NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]