Un salariat comite o INFRACTIUNE la locul de munca. DE CE legea il protejeaza?

salariat infractiune la locul de muncacercetare disciplinarasuspendare contract de munca
Un salariat comite o INFRACTIUNE la locul de munca. DE CE legea il protejeaza?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un angajator descopera ca un salariat al sau fura bani/bunuri din firma, falsifica acte, isi ameninta colegii cu violente fizice etc. Pe scurt, comite o infractiune. Bunul-simt ne spune ca se impun imediat doua masuri: o plangere penala impotriva salariatului in cauza si, evident, suspendarea contractului sau de munca, pentru a nu mai avea acces in firma. Ei bine, legiuitorul considera ca nu i se poate suspenda contractul de munca. Si ca angajatorul nu il poate impiedica sa vina in continuare la serviciu.
 
Pana in 2015, suspendarea era posibila. Temeiul legal il constituia art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, care prevedea ca un contract individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
 
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
 
Apoi, surpriza, a venit Decizia nr. 279/2015 a Curtii Constitutionale prin care s-a decis ca prevederea in cauza este neconstitutionala. Si ca angajatorul poate suspenda contractul de munca  doar atunci cand salariatul este efectiv trimis in judecata. Cu alte cuvinte, cat timp salariatul este numai urmarit penal, suspendarea nu este posibila.
 
OK, si-au spus angajatorii, contractul nu mai poate fi suspendat pe acest temei, dar ramane posibilitatea de suspendare mentionata la art. 52 alin. (1) lit. a), anume pe parcursul cercetarii disciplinare. Daca nu merge cu plangere penala, se declanseaza procedura disciplinara si pe parcursul acesteia contractul de munca poate fi suspendat.
 
Curtea Constitutionala a intervenit insa din nou. Prin Decizia nr. 261/2016, ea a statuat ca angajatorul nu mai poate suspenda contractul de munca nici pe parcursul cercetarii disciplinare. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii) sunt neconstitutionale.
 
Argumentul? Masura suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, prevazut in art. 41 alin. (1) din Constitutie.
 
Iar daca in cazul plangerii penale mai era cum mai era, pentru ca nu multi angajatori sunt pusi in situatia sa formuleze plangeri penale, in cazul cercetarii disciplinare e cu totul altceva. In toate firmele, practic, se savarsesc abateri disciplinare. Deciziile Curtii au avut, deci, un impact major asupra relatiilor de munca, generand situatii bizare.
 
Astfel, un angajator care constata, de exemplu, ca un salariat fura bunuri din firma trebuie sa il primeasca in continuare pe respectivul in unitate, zi de zi, expunandu-se la repetarea acestei abateri.
 
Pana la finalizarea cercetarii disciplinare, respectiv pana la finalizarea urmaririi penale, cand salariatul va putea fi trimis in judecata, contractul lui de munca nu e suspendat, ci continua! Ba mai mult, nu numai ca salariatul va avea drept de acces in unitate, dar va avea si dreptul la salariu, desi a savarsit o abatere foarte grava.
 
Singura solutie este grabirea cercetarii disciplinare, astfel incat respectivul sa poata fi cat mai curand concediat disciplinar. Cu atentie la detaliile de procedura, insa. Daca, din graba, procedura nu este respectata cu acuretete, concedierea va fi anulata si situatia se perpetueaza inutil.
 
Mai multe spete si situatii explicate de experti poti gasi in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, vezi AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariat infractiune la locul de muncacercetare disciplinarasuspendare contract de munca

Data aparitiei: 02 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un salariat comite o INFRACTIUNE la locul de munca. DE CE legea il protejeaza? Nota: 4.33 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]