BONUSURI salariale pentru proiecte europene. Se vor inregistra in REVISAL?

Florentina Buzea
Florentina Buzea
16 Decembrie 2024
16 Decembrie 2024
Florentina Buzea
Florentina Buzea
bonusuri proiecte europenebonusuri salariale revisal
BONUSURI salariale pentru proiecte europene. Se vor inregistra in REVISAL?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca Art. 76 din Codul fiscal  prevede:

(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
 
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal  (Capitolul III, pct. 12):

(1) In sensul art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate si/sau contravaloarea veniturilor in natura primite ca urmare a unei relatii contractuale de munca, raport de serviciu, act de detasare, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor statute speciale prevazute de lege, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:

a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:

 (iv) recompensele si premiile de orice fel;
 (v) sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici;
 (ix) orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor.
Potrivit art. 155 din Legea nr. 53/2003 privind Codul fiscal, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Pentru a intelege mai bine ce tratament fiscal vor avea bonusurile, am luat drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:

"Societatea are salariati care pe langa functia de baza desfasoara si activitate pe Proiecte Europene. Atunci cand au activitate pe aceste proiecte angajatorul va acorda bonusuri in functie de contributia fiecaruia. Sunt corecte urmatoarele aspecte: 1. Neavand caracter permanent acest bonus nu se inregistreaza in Revisal. 2. Aceste bonusuri sa fie mentionate in CIM in urmatorul mod: I. Salariul 2. Alte elemente constitutive : c) prestatii suplimentare in bani :" Angajatorul poate acorda bonusuri a caror valoare se stabileste lunar dupa analiza activitatii, conform procedurii ..."


Raspunsul specialistilor: 


Potrivit art. 17 alin. (2) lit. j) si art. (3) din Codul muncii, constituie una dintre clauzele contractului individual de munca salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
 
Asadar, acest bonus reprezinta adaos la salariul de baza si trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
In speta prezentata, stabilirea bonusului  se va realiza prin incheierea unui actul aditional care sa prevada ca incepand cu data de .....  -
Salariu din contractul individual de munca nr. ..../...................... va avea urmatorul cuprins:
 
1. Salariul de baza lunar brut: xxxx lei
2. Alte elemente constitutive:
 a) sporuri ...;
 b) indemnizatii ...;
 c) prestatii suplimentare in bani .......;
 d) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura ...........;
 e) alte adaosuri ... .
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in Revisal se inregistreaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
 
Prin urmare, aceasta prestatie suplimentara in bani se declara si in Revisal.
Tehnic, acest lucru se realizeaza prin inregistrarea astfel:
Intrucat nu este predefinit, acest bonus trebuie configurat, iar setarile sunt urmatoarele:
Categoria ANGAJATOR ADAUGARE Spor/indemnizatie/alt adaos salarial
Nume: se completeaza denumirea adaosului salarial;
Descriere: se completeaza cu descrierea amanuntita a adaosului salarial;

Uitati de erori si de amenzi legate de ReviSal!
 
Indiferent ce operatiune aveti de inregistrat, acum beneficiati de traseul exact al pasilor de urmat. Gasiti procedurile complete in lucrarea Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta, detalii AICI >>>

 


Apoi se selecteaza butonul SALVARE.
In acest moment este definit in Revisal tipul de adaos salarial.
Urmeaza sa se inregistreze adaosul salarial pentru salariatul care beneficiaza de acesta.
 
Se selectateaza salariatul din lista pentru care se doreste a fi modificat contractul, la Subcategoria Sporuri, indemnizatii si alte adaosuri salariale
Adauga Selectare spor/indemizatie/alt adaos salarial:


Tip: prestatii suplimentare in bani
Valoare: xx%
Procent: se bifeaza optiunea.
Apoi, se salveaza modificarile realizate.
 
Nu este necesar sa se inregistreze in fiecare luna act aditional de modificare a salariului de baza concomitent cu modificare in Revizal, nici pentru bonus si nici pentru alte adaosuri. Trebuie facut un singur act aditional si inregistrat in Revisal asa cum am aratat mai sus.
 
Asadar, bonusul poate sa fie inserat in contractul individual de munca (la alte adaosuri) prin incheierea unui act aditional.
In concluzie, acest adaos/bonus/prestatie in bani trebuie introdus in Revisal fiind un venit de natura salariala.
 
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]