Reducerea activitatii angajatorului trebuie sa dureze cel putin 30 de zile lucratoare pentru ca acesta sa poata lua masura reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana. Angajatorul stabileste perioada pentru care aplica reducerea pogramului de lucru si ulterior poate reveni in functie de comenzile primite.
Astfel, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz (art. 52 alin. (3) din Codul muncii).
Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, conform PortalCodulMuncii:
"In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?"
Raspunsul specialistilor:
Asadar, angajatorul are dreptul sa elimine o zi de lucru din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile exclusiv in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motivele si cu respectarea perioadei prevazute de lege.
Daca nu exista astfel de motive economice, tehnologice, structurale sau similare care sa duca la reducerea temporara a activitatii angajatorului, acesta nu poate dispune reducerea programului de lucru.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Textul art. 52 alin. (3) are in vedere exclusiv reducerea activitatii (nu modificarea contractului din norma intreaga in timp partial, asa incat nu se incheie act aditional ci decizia angajatorului, nefiind necesar acordul salariatului), stabilindu-se clar motivele ce determina aceste reduceri (economice, tehnologice, structurale sau similare), motive ce isi produc efectele pe o perioada de cel putin 30 de zile lucratoare.
In practica, angajatorul procedeaza la consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentantilor salariatilor cu privire la intentia sa de a reduce programul de lucru (inainteaza acestora o informare scrisa, solicitandu-le punctul de vedere sau ii convoaca la o sedinta in acest scop); in absenta sindicatului reprezentativ si a reprezentantilor salariatilor angajatorul poate realiza o informare scrisa adresata tuturor salariatilor, solicitandu-le acestora sa isi exprime punctul de vedere.
Dupa primirea opiniei partenerului de discutie, aceasta opinie fiind doar consultativa, angajatorul va raspunde acestuia si apoi poate proceda la aplicarea masurii. Nimic nu impiedica partile acestei consultari ca, in masura in care ajung la un punct de vedere comun, sa incheie un acord referitor la modalitatea de aplicare a masurii reducerii programului de lucru.
Conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda pentru o zi pe saptamana, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.
Angajatorul emite decizia privind reducerea programului de lucru care va cuprinde si ziua din saptamana care se reduce precum si perioada totala in care, in fiecare saptamana se reduce ziua respectiva.
Astfel, ziua redusa din saptamana se stabileste anticipat mentionandu-se in decizie. Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana se dispune de angajator fara a fi necesar acordul salariatului. Prin urmare, decizia emisa unilateral se aduce la cunostinta salariatului.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Data suspendarii este pentru o singura zi pe saptamana in care salariatul nu se prezinta la lucru si nu primeste salariu. Astfel, contractul de munca trebuie suspendat si transmis in Revisal cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii.
Decizia privind reducerea programului de lucru
Decizia privind reducerea programului de lucru trebuie sa cuprinda si ziua din saptamana care se reduce precum si perioada totala in care, in fiecare saptamana se reduce ziua respectiva. Cu alte cuvinte reducerea programului de lucru nu inseamna pur si simplu ca saptamana de lucru este de 4 zile lucratoare ci trebuie aratata ce zi din saptamana este suspendata.
Spre exemplu, in decizie se mentioneaza: incepand cu data de 1 noiembrie 2024 pe o perioada de 30 de zile lucratoare programul de lucru se reduce de la 5 la 4 zile pe saptamana. Programul de lucru va fi luni – joi de la 9,00 – 17,00.
Astfel, ziua redusa din saptamana se stabileste anticipat mentionandu-se in decizie. Aceasta zi este in exemplul dat ziua de vineri.
Saptamanal se va opera in Revisal suspendarea si incetarea suspendarii CIM pentru ziua respectiva.
Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017.
Daca ulterior salariatul prezinta un certificat medical pentru perioada in care a avut contractul de munca suspendat pentru reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, inregistrarea suspendarii CIM in Revisal va fi anulata.
In cazul luarii masurii prevazute in art. 52 alin. (3) din Codul muncii se produce o suspendare a contractelor individuale de munca ale salariatilor pentru ziua redusa, astfel incat angajatorul va emite decizii de suspendare pentru fiecare salariat in parte, care trebuie comunicate acestora.
Aceasta zi eliminata din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile reprezinta in fapt o zi libera neplatita, intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturile salariale de aceea apreciem ca decizia nu numai ca trebuie comunicata salariatilor dar angajatorul trebuie sa detina si dovada comunicarii. Totodata, aceasta suspendare se va transmite in Revisal.
Reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile
In concluzie, reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul luarii acestei masuri producandu-se, asa cum mentionam, o suspendare a contractelor individuale de munca ale salariatilor pentru ziua redusa, astfel incat angajatorul va emite decizii de suspendare pentru fiecare salariat in parte, care trebuie comunicate acestora.
Aceasta zi eliminata din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile reprezinta in fapt o zi libera neplatita, intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturile salariale.
40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei! Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, DETALII AICI >>>
Aceste zile reduse din programul normal de lucru al salariatului vor aparea evidentiate atat in pontaj, cat si in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) ca zile suspendate, respectiv zile libere neplatite ce nu constituie vechime in munca.
In concluzie, pentru perioada reducerii timpului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana se suspenda contractul de munca, saptamanal, in baza unei decizii individuale si nu colective astfel cum am expus mai sus.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.