Conform art. 25 din Codul muncii:
Art. 25
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Astfel, salariatii au locul de munca mobil daca executarea sarcinilor de serviciu nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.
Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care se lucreaza in conditiile de mai sus este mai mare sau mai mica de 20 de zile.
Ca si document justificativ pentru acordarea acestor sume avem un tabel la fiecare sfarsit de luna cu completarea numelui si prenumelui salariatului, punctului de lucru, distanta si durata deplasarii, nr. zile lucrate, cat si semnatura de confirmare al angajatului. Aceste sume nu sunt incluse in statul de plata si sunt achitate separat de salariu. Va rog sa ma ajutati cum sa inregistrez corect aceasta indemnizatie in Revisal si ce document justificativ trebuie intocmit ca ulterior, cu ocazia unui control sa nu fie reconsiderat ca si venit salarial impozabil."
Raspunsul specialistilor:
Daca salariatii au loc de munca mobil, conform alin. (2) de mai sus, angajatorul are obligatia sa le ofere prestatii in bani sau in natura pentru mobilitate si sa suporte transportul salariatilor fie prin asigurarea acestuia, fie prin decontare. Aceste trei elemente (loc de munca mobil, prestatii, transport)alcatuiesc clauza de mobilitate. Clauza de mobilitate nu reprezinta doar prestatiile pentru mobilitate pe care angajatorul are obligatia sa le acorde. Prestatiile pentru mobilitate pot fi acordate sub denumirea de indemnizatie de mobilitate, spor de mobilitate, etc. Asadar, indemnizatia de mobilitate reprezinta o prestatie pentru mobilitate.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Conform modelului cadru al contractului individual de munca aprobat prin Ordinul 2171/2022:
(E) Locul de munca
1. Activitatea se desfasoara la ..................................................................
(domiciliu/sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.), din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ............................................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel:
................................. (pe teren/la sediul clientilor/arie geografica ......................., grup de unitati etc.). In acest caz salariatul va beneficia de:
a) prestatii suplimentare ................. (in bani sau in natura);
b) asigurarea/decontarea transportului de catre angajator ................... (dupa caz).
Astfel, in cazul salariatilor mobili se va inscrie la pct. 2 de la lit. E aria geografica in care isi desfasoara activitatea cum ar fi : teritoriul Romaniei (daca santierele pot fi pe intreg teritoriul Romaniei) sau judetele x, y, z. De asemenea, se va inscrie la lit. a) de la pct. 2 prestatiile suplimentare pentru mobilitate cum ar fi indemnizatia de mobilitate de xxx lei.
Asadar, primul document justificativ este contractul individual de munca/actul aditional in care este mentionata clauza de mobilitate.
Totodata pentru justificarea numarului de zile de deplasare se poate intocmi ordin de deplasare ori un decont al salariatului din care sa rezulte ziua si ora plecarii, ziua si ora intoarcerii precum si localitatea unde s-a deplasat.
Din punct de vedere al Revisal, conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in Revisal se inregistreaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
Astfel, din prevederile legale mentionate rezulta ca indemnizatia de mobilitate stabilita prin contractul individual sau colectiv de munca se inregistreaza in Revisal.
Uitati de erori si de amenzi legate de ReviSal!
Indiferent ce operatiune aveti de inregistrat, acum beneficiati de traseul exact al pasilor de urmat. Gasiti procedurile complete in lucrarea Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta, DETALII AICI >>>
Asadar, din lege rezulta obligatia de inregistrare a indemnizatiei de mobilitate in Revisal. Cu toate acestea aplicatia Revisal pusa la dispozitie de Inspectia Muncii nu permite aceasta inregistrare intrucat indemnizatiile in cauza nu sunt acordate in suma fixa sau procent.
Or, aplicatia Revisal permite doar inregistrarea in suma fixa sau procent. Cu alte cuvinte, legea obliga la o inregistrare pe care aplicatia nu o permite. Cata vreme aplicatia nu permite, inregistrarea nu poate fi facuta.
In consecinta, prestatiile pentru mobilitate nu pot fi inregistrate in Revisal daca se acorda in functie de deplasari.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.