Demisia salariatului versus incetarea de drept a CIM - ce prevede Codul Muncii?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Martie 2023
20 Martie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
demisie salariatincetare de drept cimart 81 codul muncii
Demisia salariatului versus incetarea de drept a CIM - ce prevede Codul Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat are contract pe durata determinata care expira pe data de 22.12.2022. Pe data de 12.12.2022. Salariatul trimite prin telefon cerere de demisie. Intrucat nu a trimis originalul, societatea l-a pontat nemotivat 8 zile urmand sa inchida contractul cu articol de 56 i incetare de drept al contractului pe durata determinata. Este mai corecta varianta sa accepte cerere primita pe telefon, de demisie, sa o inregistreze, sa puna nemotivate intrucat salariatul nu s-a prezentat la perioada de preaviz si sa se incheie contractul cu art 81 alin 7 demisia salariatului?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
 
Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
 
Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.
 
Daca la nivel de unitate exista reglementata o procedura potrivit careia toate cererile trebuie sa fie prezentate pe suport hartie, atunci angajatorul era indreptatit sa nu considere demisia transmisa prin telefon. Cu toate acestea, avand in vedere ultima perioada de la inceputul pandemiei si faptul ca mai toate inscrisurile sunt recunoscute chiar daca sunt transmise prin mijloace electronice, daca salariatul contesta decizia, angajatorul s-ar putea afla in situatia in care sa fie obligat sa inceteze contractul prin demisie.
 
Totodata, daca salariatul a fost pontat absent, angajatorul are obligatia sa-l convoace pe salariat la cercetare disciplinara prealabila in vederea stabilirii caracterului absentei.
 
In orice caz, avand in vedere ca nu a incetat contractul la data de 12.12.2022 in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, o inregistrare in Revisal cu data de 12.12.2022 ar fi tardiva si s-ar putea solda cu o sanctiune contraventionala cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017).
 
Avand in vedere ca contractul este suspendat pentru absente nemotivate, nu a incetat prin demisie si inceteaza de drept, incetarea de drept prevaleaza.
 
Un raspuns valabil in ianuarie 2023 oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]