Demisia salariatului versus incetarea de drept a CIM - ce prevede Codul Muncii?

demisie salariatincetare de drept cimart 81 codul muncii
Demisia salariatului versus incetarea de drept a CIM - ce prevede Codul Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat are contract pe durata determinata care expira pe data de 22.12.2022. Pe data de 12.12.2022. Salariatul trimite prin telefon cerere de demisie. Intrucat nu a trimis originalul, societatea l-a pontat nemotivat 8 zile urmand sa inchida contractul cu articol de 56 i incetare de drept al contractului pe durata determinata. Este mai corecta varianta sa accepte cerere primita pe telefon, de demisie, sa o inregistreze, sa puna nemotivate intrucat salariatul nu s-a prezentat la perioada de preaviz si sa se incheie contractul cu art 81 alin 7 demisia salariatului?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
 
Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
 
Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.
 
Daca la nivel de unitate exista reglementata o procedura potrivit careia toate cererile trebuie sa fie prezentate pe suport hartie, atunci angajatorul era indreptatit sa nu considere demisia transmisa prin telefon. Cu toate acestea, avand in vedere ultima perioada de la inceputul pandemiei si faptul ca mai toate inscrisurile sunt recunoscute chiar daca sunt transmise prin mijloace electronice, daca salariatul contesta decizia, angajatorul s-ar putea afla in situatia in care sa fie obligat sa inceteze contractul prin demisie.
 
Totodata, daca salariatul a fost pontat absent, angajatorul are obligatia sa-l convoace pe salariat la cercetare disciplinara prealabila in vederea stabilirii caracterului absentei.
 
In orice caz, avand in vedere ca nu a incetat contractul la data de 12.12.2022 in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, o inregistrare in Revisal cu data de 12.12.2022 ar fi tardiva si s-ar putea solda cu o sanctiune contraventionala cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017).
 
Avand in vedere ca contractul este suspendat pentru absente nemotivate, nu a incetat prin demisie si inceteaza de drept, incetarea de drept prevaleaza.
 
Un raspuns valabil in ianuarie 2023 oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
demisie salariatincetare de drept cimart 81 codul muncii

Data aparitiei: 20 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demisia salariatului versus incetarea de drept a CIM - ce prevede Codul Muncii? Nota: 3.44 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]