"Un salariat are contract pe durata determinata care expira pe data de 22.12.2022. Pe data de 12.12.2022. Salariatul trimite prin telefon cerere de demisie. Intrucat nu a trimis originalul, societatea l-a pontat nemotivat 8 zile urmand sa inchida contractul cu articol de 56 i incetare de drept al contractului pe durata determinata. Este mai corecta varianta sa accepte cerere primita pe telefon, de demisie, sa o inregistreze, sa puna nemotivate intrucat salariatul nu s-a prezentat la perioada de preaviz si sa se incheie contractul cu art 81 alin 7 demisia salariatului?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.
Daca la nivel de unitate exista reglementata o procedura potrivit careia toate cererile trebuie sa fie prezentate pe suport hartie, atunci angajatorul era indreptatit sa nu considere demisia transmisa prin telefon. Cu toate acestea, avand in vedere ultima perioada de la inceputul pandemiei si faptul ca mai toate inscrisurile sunt recunoscute chiar daca sunt transmise prin mijloace electronice, daca salariatul contesta decizia, angajatorul s-ar putea afla in situatia in care sa fie obligat sa inceteze contractul prin demisie.
Totodata, daca salariatul a fost pontat absent, angajatorul are obligatia sa-l convoace pe salariat la
cercetare disciplinara prealabila in vederea stabilirii caracterului absentei.
In orice caz, avand in vedere ca nu a incetat contractul la data de 12.12.2022 in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, o inregistrare in Revisal cu data de 12.12.2022 ar fi tardiva si s-ar putea solda cu o sanctiune contraventionala cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017).
Avand in vedere ca contractul este suspendat pentru absente nemotivate, nu a incetat prin demisie si inceteaza de drept, incetarea de drept prevaleaza.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa varsta de 65 de aniIntrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<