legislatiamuncii.ro

 

Plata compensatorie la incetarea CIM - PROCEDURA

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Martie 2024
19 Martie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
plata compensatorie incetare cimacordare plati compensatorii
Plata compensatorie la incetarea CIM - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Asociat unic si administrator, angajat pe propria firma, doreste sa isi inchida firma si sa isi acorde salariul net de 3000 lei si sa se considere plata compensatorie. Salariul brut este 5.128 lei si salariul net este de 3.000 lei. Iar pentru luna martie, mai vrea sa primeasca inca 3000 lei net ca plata compensatorie. Se poate? Cu se articol trebuie sa inceteze contractul de munca la 31.03.2024? Cum se inregistreaza in Saga?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 65 din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
 
 
Cum ar fi ca, de acum inainte, sa nu mai aveti nicio greseala in ReviSal?
 
Apelati la Caiet practic de completare in ReviSal si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in orice situatie, detalii AICI >>>
 
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil (art. 67 din Codul muncii).
 
Chiar daca in Codul muncii se prevede ca salariatii pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, apreciem ca in lipsa contractului colectiv platile compensatorii pot fi reglementate in contractul individual de munca.
 
Conform art. 139 alin. (1) lit. q), art. 157 alin. (1) lit. s) si art. 220 ^4 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, contributiei la sistemul de sanatate si contributiei asiguratorii pentru munca.
 
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (Capitolul III, pct. 12):
(1) In sensul art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate si/sau contravaloarea veniturilor in natura primite ca urmare a unei relatii contractuale de munca, raport de serviciu, act de detasare, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor statute speciale prevazute de lege, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
h) compensatii banesti individuale, acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispozitiilor prevazute in contractul de munca;
 
Astfel asupra sumelor reprezentand plati compensatorii se datoreaza atat contributiile sociale cat si impozit pe venit.
La dizolvarea societatii, lichidarea si radierea din registrul comertului contractul individual de munca inceteaza prin desfiintarea postului in temeiul art. 65 alin. (1) din Codul muncii.
Incetarea contractului nu se inregistreaza in Saga ci in Revisal (registrul general de evidenta a salariatilor).
 
 
Conform art. 4 din HG 905 privind registrul general de evidenta a salariatilor:
 
Art. 4
 
(1) Transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca, cu datele prevazute la art. 3 alin. (2), se face dupa cum urmeaza:
a) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)-i) se transmit cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu angajatorul in baza unui contract individual de munca;
b) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. j)-k) se transmit in termen de 5 zile lucratoare de la data transferului, respectiv de la data preluarii prin transfer;
c) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. l) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei de incepere/incetare a detasarii salariatului;
d) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. m) si n) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei de incepere/incetare a detasarii salariatului pe teritoriul altui stat;
e) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii;
f) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. p) se transmit cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
(2) Orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d)-g) se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
(3) Orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
(4) Orice modificare privind perioada de detasare prevazuta la art. 3 alin. (2) lit. l)-n) se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.
(5) Orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a) si b) se transmite la inspectoratul teritorial de munca in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
 
Astfel, in ceea ce priveste incetarea contractului de munca, conform art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017, incetarea contractului individual de munca se transmite cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
 
Astfel, potrivit HG 905/2017 data incetarii contractului individual de munca este prima zi in care salariatul nu presteaza activitate. Daca ultima zi lucrata este 14.03.2024 data incetarii contractului individual de munca este 15.03.2024.
 
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]