Ce facem atunci cand un angajat intra in concediul de crestere a copilului si apoi dispare, pur si simplu, fara sa mai putem lua legatura cu el? Daca nu se prezinta timp de 3 zile la munca, ii putem suspenda contractul? Poate fi concediat acel angajat? E nevoie si de cercetare disciplinara prealabila? Cititi mai jos o situatie concreta si raspunsul expertilor legat de expirarea concediului de crestere a copilului si revenirea la munca.
"Avem un salariat al carui contract de munca este suspendat pentru concediu crestere copil. Imediat dupa suspendarea contractului a plecat de la domiciliul cunoscut, a schimbat numarul de telefon si nu poate fi contactat. Perioada de suspendare expira peste 5 zile si nu a facut cerere de reluare a activitatii. Cum trebuie sa procedam in acest caz?"
Raspunsul specialistului:
Este necesara intocmirea unei cereri pentru revenirea in activitate dupa concediu crestere copil numai daca salariatul revine anterior expirarii duratei pentru care a fost suspendat contractul.
Daca in 5 zile expira perioada pentru care a fost suspendat contractul, in ziua in care copilul implineste varsta de 2 ani, sau in ultime zi de suspendare a contractului acesta va fi activat prin incetarea suspendarii. Incetarea suspendarii se transmite in Revisal anterior incetarii suspendarii.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Astfel, in ultima zi de concediu se transmite in Revisal incetarea suspendarii cu ziua urmatoare datei de sfarsit a suspendarii. Astfel, in ziua urmatoare datei de sfarsit a suspendarii contratul este activ si este prima zi de activitate a salariatului.
Daca timp de 3 zile salariatul nu se prezinta la locul de munca, in a 3-a zi de absenta contractul de munca se suspenda pentru absente nemotivate.
Ulterior salariatul va fi convocat la cercetare disciplinara in vederea stabilirii caracterului absentelor.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ca urmare a convocarii daca salariatul nu se prezinta in ziua, la ora si locul comunicat de angajator, angajatorul poate dispune sanctiunea de concediere a salariatului.
Conform art. 251 din Codul muncii:
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(1^1) Pentru efectuarea cercetarii disciplinare, angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern, imputerniciti potrivit alin. (11), precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.