Inaptitudine constatata ulterior incheierii CIM - PROCEDURA si concediere

Ioana Pavel
Ioana Pavel
01 August 2023
01 August 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Inaptitudine constatata ulterior incheierii CIMinaptitudine muncaincetare cim perioada de proba
Inaptitudine constatata ulterior incheierii CIM - PROCEDURA si concediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am angajat o persoana in functia de sofer la angajare a adus adeverinta ca este apt de munca pentru aceasta functie dar in urma controlului de medicina muncii s-a constat ca nu ( medicul de medicina muncii nu ii da avizul) eu am introdus deja cim-ul in REVISAL. Ce se poate face?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 57 din Codul muncii:
 
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileSte drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
 

Aptitudinea de munca
 

(6) Constatarea nulitatii Si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
 
Astfel, in situatia expusa contractul individual de munca este lovit de nulitate in baza alin. (1) de mai sus intrucat contractul individual de munca a fost incheiat cu nerespectarea conditiei legale si anume conditia aptitudinii in munca.
 
De aceea, solutia cea mai corecta din punct de vedere legal este sa se constate prin acordul partilor nulitatea contractului individual de munca avand in vedere ca salariatul este inapt la angajare.
 
In baza acordului partilor privind constatarea nulitatii, contractul individual de munca inceteaza de drept in baza art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul muncii de la data acordului.
 
Se mai poate folosi incetarea contractului individual de munca in perioada de proba sau incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor.
 
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]