Atentie! Angajatorului ii este interzis sa lezeze demnitatea unui salariat pe care l-a concediat!

Ioana Pavel
Ioana Pavel
13 Aprilie 2021
13 Aprilie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
revista romana de legislatia muncii salarizare si revisaldecizia de concedierepierderea locului de munca
Atentie! Angajatorului ii este interzis sa lezeze demnitatea unui salariat pe care l-a concediat!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concedierea salariatului ca urmare a desfiintarii postului in baza art. 65 din Codul muncii  impune acordarea unui preaviz pe durata prevazuta in contractul individual sau colectiv de munca, dar nu mai putin de 20 de zile lucratoare. Foarte important este ca, pe durata preavizului, angajatorul are obligatia sa respecte toate drepturile salariatului fara sa-i lezeze demnitatea prin crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.
 
Intr-o speta, o salariata a fost concediata in baza art. 65 din Codul muncii. Imediat dupa ce a anuntat-o ca urmeaza sa fie concediata, angajatorul i-a interzis acesteia intrarea in cladirea unitatii, la locul de munca, si i-a taiat accesul la sisteme, motivand ca in notificarea de preaviz a mentionat ca salariata nu are obligatia sa presteze activitate pe durata preavizului.
 
 
 
 
Salariata a contestat insa decizia de concediere si, mai mult decat atat, a solicitat obligarea angajatorului la plata daunelor morale pentru umilinta la care a fost supusa prin faptul ca nu i s-a permis accesul in unitate pe durata preavizului.
 
Referitor la plata daunelor morale, Curtea de Apel a retinut ca este plauzibila existenta unui stres emotional, apt de a aduce atingere demnitatii si onoarei salariatei, in conditiile in care a fost tratata necorespunzator chiar la intrarea in sediul in care isi desfasura activitatea, fiind foarte probabil ca de fata sa se afle si colegi de serviciu.
 
Curtea de Apel a mai aratat ca o concediere intemeiata pe dispozitiile art. 65 din Codul muncii nu justifica o astfel de atitudine din partea angajatorului, indiferent de pozitia ocupata ori nivelul de pregatire, cu atat mai mult cu cat pierderea locului de munca este in sine un eveniment traumatizant, cu ample consecinte in plan moral, in conditiile in care, cu doar putin timp in urma, salariata se bucura de un anumit statut in cadrul societatii.
 
Astfel, cu atat mai mult, in asemenea ipoteze, fara nicio legatura cu persoana angajatului, este de datoria angajatorului sa duca la indeplinire planurile sale de reorganizare cu profunda grija si respect fata de salariatul sau, aflat intr-o pozitie fragila si care pana mai deunazi era valoros in structura societatii.
 
Salariata a sustinut ca pozitia sa in cadrul societatii, pregatirea profesionala (absolventa de MBA) si experienta profesionala nu puteau reclama din partea angajatorului o astfel de atitudine, prejudiciul moral fiind cu atat mai mare.
 
In baza acestor considerente, Curtea de Apel a obligat angajatorul sa plateasca salariatei daune morale in valoare de 15.000 lei.
 
 
 
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]