Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!

Gabriela Dita
Gabriela Dita
03 Octombrie 2024
03 Octombrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
concediere salariat absente nemotivateabsente nemotivate la locul de munca
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aveti un angajat care lipseste nemotivat cateva zile de la serviciu si decideti sa il concediati, cu respectarea, desigur, a intregii proceduri prevazute de Codul muncii. Dar atentie! Pentru ca masura sa fie 100% corecta si sa nu poata fi anulata in instanta, mai e necesar sa faceti un lucru: sa dovediti ca prezenta angajatului la serviciu era necesara EXACT in acele zile.

Pare o conditie cam ciudata, dar nu uitati un lucru: concedierea se aplica in general pentru abateri grave! Iar caracterul de abatere grava in cazul absentelor nemotivate nu este determinat intotdeauna de numarul de zile absentate, cat de impactul lor asupra companiei. Ca urmare, trebuie sa fiti in masura sa probati faptul ca absentele respective au avut un impact deosebit.

Acest articol a aparut in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal

Ideea acestei reviste a plecat de la o intrebare simpla:

Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte? AFLA CHIAR ACUM >>>

Un exemplu: un angajat lipseste nemotivat exact in ziua in care urma sa semneze, ca reprezentant al firmei, un contract important. Contractul este pierdut, prejudiciile sunt substantiale, concedierea disciplinara se justifica.

In mod nefericit, Codul muncii nici nu defineste, nici nu enumera abaterile grave, dar se subintelege ca abaterea grava este fapta savarsita cu vinovatie care, prin caracterul si urmarile ei, face imposibila continuarea relatiilor de munca.

Partea buna insa este ca aveti posibilitatea sa stabiliti prin regulamentul intern al firmei ce abateri legate de absente (sau intarzieri repetate) se incadreaza in aceasta definitie. Concret, tinand cont de specificul activitatii dvs. si de experientele anterioare, puteti sa identificati acele fapte care va perturba grav bunul mers al firmei si sa precizati totodata ce sanctiuni li se aplica, inclusiv
concedierea disciplinara.

Asta nu inseamna insa ca lucrurile sunt batute in cuie si ca nu puteti da dovada de flexibilitate: daca o angajata intarzie frecvent pentru ca isi duce copilul la gradinita, puteti sa ii propuneti un program individualizat, decalat cu o jumatate de ora sau cu o ora fata de cel al colegilor ei.

Si, desigur, trebuie sa tineti cont si de comportamentul general al angajatului. O absenta nemotivata izolata, venita din partea unui angajat care nu a mai facut probleme trebuie tratata ca un accident, in schimb o abatere similara venita din partea unui angajat care a dovedit de-a lungul timpului o atitudine negativa fata de disciplina in firma trebuie stopata ferm, altfel exista riscul perpetuarii unui asemenea comportament.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]