Revenire din CCC. Incetarea CIM la solicitarea salariatei

Gabriela Dita
Gabriela Dita
27 Septembrie 2024
27 Septembrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
revenire cccincetare cim suspendat
Revenire din CCC. Incetarea CIM la solicitarea salariatei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizam inca de la inceput ca, potrivit legii, pe durata concediului pentru crestere copil (CCC) contractul de munca este suspendat in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).

Daca intentioneaza sa isi reia activitatea in perioada in care sunt indreptatiti sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului, salariatii au obligatia de a anunta, in scris, angajatorul, cu cel putin 30 de zile inainte, intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.

Iata un studiu de caz relevant, explicat de specialistii de la PortalCodulMuncii:

"Avem o angajata care are CIM suspendat pt CCC pana pe data de 27.10.24, din ce am inteles nu ar dori sa isi contine activitatea la Societatea noastra. Cum este corect sa inceteze activitatea, va cere ea DEMISIA, avand domeniul de activitate in c-tii trebuie facuta modificare salariu minim in c-tii 4582 si pe urma incetare? Care art. ar fi corect 81 alin. (7)?"

Raspunsul specialistului: 

Asa cum am precizat si mai sus citand Codul Muncii, contractul nu poate fi modificat atata timp cat este suspendat. Astfel, salariul minim nu poate fi modificat daca salariata nu a revenit cel putin o zi in activitate.

Salariul va putea fi modificat in prima zi de activitate a salariatei.

Ori daca salariata aflata in CCC solicita incetarea contractului individual de munca fara a mai reveni la locul de munca, raportul de munca va inceta cu salariul existent la data suspendarii CIM pentru CCC.

Daca salariata are zile de concediu de odihna neefectuate acestea vor fi compensate in bani la incetarea contractului conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii.

Nu exista nici o diferenta in calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna daca salariata nu presteaza activitate cel putin o zi.
Avand in vedere ca salariata nu lucreaza daca indemnizatia pentru concediu de odihna este compensata veniturile luate in calcul sunt cele obtinute in ultimele 3 luni anterior suspendarii contractului.

Daca salariata solicita efectuarea concediului de odihna in natura, se activeaza contractul si ramane activ pe toata durata concediului de odihna. In acest caz angajatorul emite decizie de actualizare a salariului minim iar indemnizatia mai favorabila va fi cea calculata la valoarea salariului actualizat.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Daca nu sunt zile de concediu de odihna de efectuat contractul poate inceta in temeiul art. 55 lit. b) cu acordul partilor, fara preaviz, la data la care partile stabilesc incetarea raportului de munca.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Noutati PENSII: Aflati ce modificari aduce de Legea nr. 360/2023


Sunteti la curent cu toate MODIFICARILE din legea PENSIILOR?

Va invitam la WEBINARUL
LIVE: Noua lege a pensiilor. Ce a schimbat Legea nr. 360/2023!
Participati in data de 23 octombrie la webinarul
Locul desfasurarii: din fata calculatorului!

 

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]