Salariata aflata in CCC. Care este limita admisa pentru veniturile din alte surse?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
20 Septembrie 2024
20 Septembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salariata cccvenituri salariata in ccc
Salariata aflata in CCC. Care este limita admisa pentru veniturile din alte surse?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 16 alin. (3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, mamele aflate in acest tip de concediu pot dobandi venituri. Dar este demn de precizat ca va exista o limita in acest sens, conform prevederilor legale.

Art. 16 prevede ca:

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Indemnizatia minima reprezinta suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta.

Indicatorul social de referinta = 660 lei
Indemnizatia minima = 660 x 2,5 = 1650 lei


1.650 x 8 = 13.200 lei

Pentru a intelege mai bine acest tip de situatie, va prezentam un studiu de caz de pe PortalCodulMuncii, explicat de specialisti:

"Va rog sa imi spuneti daca o salalariata aflata in concediu pentru crestere si ingrijire copil poate obtine venituri din alte surse si care este limita admisa pentru a nu isi pierde indemnizatia?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 9^2 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2011:

Art. 9^2

(1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.
(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:

a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;
c) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;
d) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-c).

Astfel, suma de 13.200 lei este o suma neta ce poate fi realizata intr-un an calendaristic conform prevederilor din Normele metodologice mai sus citate in functie de data la care persoana a inceput/incetat concediul pentru cresterea copilului. Daca persoana a intrat in timpul anului 2024 in concediul pentru cresterea copilului, suma de 13.200 lei poate fi realizata intre data intrarii in concediul pentru cresterea copilului si 31 decembrie 2023.

Daca persoana se afla in concediul pentru cresterea copilului la data de 01 ianuarie 2024 suma de 13.200 lei poate fi realizata in perioada 01 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024.

Nu se intelege din reglementarile citate ca se ia proportional cu perioada in care se realizeaza venituri.

Din punctul meu de vedere suma de 13.200 lei net se poate realiza intr-o singura luna sau in mai multe luni conform celor de mai sus. Astfel, din punctul meu de vedere, persoana din speta prezentata poate realiza venituri de 13.200 lei net in perioada septembrie - decembrie daca anterior, in anul 2024 nu a mai realizat venituri in perioada concediului de crestere a copilului.

Interpretarea pe care am dat-o legislatiei este intemeiata pe reglementarile de mai sus. Intotdeauna pot exista si alte interpretari date de autoritati, instante de judecata, etc. Aveti posibilitatea sa solicitati punctul de vedere al AJPIS, Ministerul Muncii, etc.
Astfel, o persoana aflata in concediu crestere copil poate obtine venituri limitate la suma de 13.200 lei pe an din desfasurarea efectiva a unei activitati.

Persoana poate obtine nelimitat venituri in baza legii (dividende, chirii), a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu cum ar fi al 13-lea salariu, participare la profit etc.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]