Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas

Gabriela Dita
Gabriela Dita
03 Octombrie 2024
03 Octombrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
reducere program de muncareducerea saptamanii de muncaart 52 codul muncii
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit art. 52 alin. (3) din Codul muncii:

In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Dar care vor fi pasi care trebuie urmati? Procedura este explicata in studiul de caz de mai jos, explicat si prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:

"Deoarece ne confruntam cu reducerea comenzilor, propunerea conducerii este de a lucra 4 zile pe saptamana din 5, cu reducerea corespunzatoare a salariului. Este posibil acest lucru? Trebuie sa fie indeplinite anumite conditii? Care ar fi pasii care ar trebui urmati si documentele ce ar trebui intocmite? Exista o perioada maxima in care se poate merge asa, cu 4 zile din 5? Perioada trebuie anuntata de la inceput? Daca initial se estimeaza ca 1 an ne vom confrunta cu aceasta situatie si intre timp se va redresa situatia, putem reveni mai repede la 5 zile? Dar daca situatia se prelungeste se poate face prelungire? Trebuie reluata din nou procedura? Pentru a cincea zi, care este de obicei vinerea, se face suspendare in Revisal in fiecare saptamana? Cu art. 52, alin. 3? Se fac decizii individuale de fiecare data, semnate de salariati? In functie de comenzi, exista si posibilitatea ca in anumite vineri, o parte din personal sa lucreze. Ar fi vreun impediment? Daca intr-o saptamana sunt doar 4 zile lucratoare, o zi fiind sarbatoare legala, putem face suspendare? S-ar lucra in acest caz 3 zile. Salariatii sunt asigurati la sanatate in ziua in care contractul este suspendat? Dar la pensie ar fi afectati? Ca vechime, ca suma?"


Raspunsul specialistilor: 


In cazul in care angajatorul intampina temporar dificultati economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, acesta are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana.

Astfel, reducerea activitatii angajatorului trebuie sa dureze cel putin 30 de zile lucratoare pentru ca acesta sa poata lua masura reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana. Angajatorul poate stabili o perioada de 2-3 luni si ulterior poate diminua perioada sau o poate mari pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

Angajatorul trebuie sa consulte, anterior dispunerii masurii, sindicatul daca exista in unitate un astfel de sindicat. In cazul in care in unitate nu exista sindicat, angajatorul trebuie sa consulte reprezentantii salariatilor cu privire la masura pe care urmeaza sa o dispuna. Ulterior consultarii masura se dispune printr-o decizie individuala pentru fiecare salariat al societatii.

Masura consta in suspendarea unei zile a saptamanii cu reducerea corespunzatoare a salariului. Se poate suspenda doar 1 zi a saptamanii. Se inregistreaza in Revisal fiecare zi suspendata.

Angajatorul emite decizia privind reducerea programului de lucru care va cuprinde si ziua din saptamana care se reduce precum si perioada totala in care, in fiecare saptamana se reduce ziua respectiva.

Astfel, ziua redusa din saptamana se stabileste anticipat mentionandu-se in decizie.
Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana se dispune de angajator fara a fi necesar acordul salariatului. Prin urmare, decizia emisa unilateral se aduce la cunostinta salariatului.

In practica, angajatorul procedeaza la consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentantilor salariatilor cu privire la intentia sa de a reduce programul de lucru (inainteaza acestora o informare scrisa, solicitandu-le punctul de vedere sau ii convoaca la o sedinta in acest scop); in absenta sindicatului reprezentativ si a reprezentantilor salariatilor angajatorul poate realiza o informare scrisa adresata tuturor salariatilor, solicitandu-le acestora sa isi exprime punctul de vedere.

Dupa primirea opiniei partenerului de discutie, aceasta opinie fiind doar consultativa, angajatorul va raspunde acestuia si apoi poate proceda la aplicarea masurii. Nimic nu impiedica partile acestei consultari ca, in masura in care ajung la un punct de vedere comun, sa incheie un acord referitor la modalitatea de aplicare a masurii reducerii programului de lucru.

Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Data suspendarii este pentru o singura zi pe saptamana in care salariatul nu se prezinta la lucru si nu primeste salariu. Astfel, contractul de munca trebuie suspendat si transmis in Revisal cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii.

Decizia privind reducerea programului de lucru trebuie sa cuprinda si ziua din saptamana care se reduce precum si perioada totala in care, in fiecare saptamana se reduce ziua respectiva. Cu alte cuvinte reducerea programului de lucru nu inseamna pur si simplu ca saptamana de lucru este de 4 zile lucratoare ci trebuie aratata ce zi din saptamana este suspendata.

Spre exemplu, in decizie se mentioneaza: incepand cu data de 1 octombrie 2024 pe o perioada de 30 de zile lucratoare programul de lucru se reduce de la 5 la 4 zile pe saptamana. Programul de lucru va fi luni – joi de la 9,00 – 17,00.

Astfel, ziua redusa din saptamana se stabileste anticipat mentionandu-se in decizie. Aceasta zi este in exemplul dat ziua de vineri.

Saptamanal se va opera in Revisal suspendarea si incetarea suspendarii CIM pentru ziua respectiva.
Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017.

Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii! De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>

In cazul luarii masurii prevazute in art. 52 alin. (3) din Codul muncii se produce o suspendare a contractelor individuale de munca ale salariatilor pentru ziua redusa, astfel incat angajatorul va emite decizii de suspendare pentru fiecare salariat in parte, care trebuie comunicate acestora.

Aceasta zi eliminata din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile reprezinta in fapt o zi libera neplatita, intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturile salariale de aceea apreciem ca decizia nu numai ca trebuie comunicata salariatilor dar angajatorul trebuie sa detina si dovada comunicarii. Totodata, aceasta suspendare se va transmite in Revisal.

Astfel, reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul luarii acestei masuri producandu-se, asa cum mentionam, o suspendare a contractelor individuale de munca ale salariatilor pentru ziua redusa, astfel incat angajatorul va emite decizii de suspendare pentru fiecare salariat in parte, care trebuie comunicate acestora.

Aceste zile reduse din programul normal de lucru al salariatului vor aparea evidentiate atat in pontaj, cat si in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) ca zile suspendate, respectiv zile libere neplatite ce nu constituie vechime in munca, afecteaza punctul de pensie dar nu afecteaza asigurarea la sistemul de sanatate.

 
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]