In cele ce urmeaza analizam cazul unui pensionar pentru care se incheie CIM pe perioada determinata de 24 luni. Vom vedea astfel daca se poate intocmi act aditional in vederea prelungirii perioadei determinate dupa expirarea primului termen al perioadei determinate.
Mentionam ca persoana in cauza are in momentul de fata CIM care se va incheia de drept avand in vedere ca indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta in data de 15 iulie 2012, care este zi nelucratoare, duminica. Societatea doreste ca incepand din data de 16 iulie sa ii incheie un alt CIM pe perioada determinata. Vom vedea astfel de la ce data ar trebui facuta inregistrarea in ReviSal.
Raspuns:
1. Potrivit art. 84 alin. (1) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni. Astfel, prelungirile nu pot depasi durata maxima de 36 de luni. Temeiul legal il constituie art. 82 alin. (1) din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin punctul 43 din Legea 40/2011 incepand cu 30.04.2011.
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Contractul de munca pe durata determinata poate fi prelungit prin act aditional in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
Astfel, legiuitorul a inteles sa reglementeze prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata numai in cazul prevazut la art. 82 alin. (3), conditia de prelungire a unui CIM dupa expirarea termenului initial fiind legata de realizarea unui proiect, program sau a unei lucrari.
Pentru fiecare prelungire nu exista limita maxima, dar toate prelungirile trebuie sa se incadreze in limita de 36 de luni.
Astfel, un contract individual de munca incheiat pe durata determinata va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
Rezulta ca prelungirea dupa expirarea termenului initial va putea fi facuta pe perioada proiectului, lucrarii sau programului pentru care s-a incheiat contractul individual de munca.
Asadar, in forma actuala a Codului muncii , legiuitorul nu a mai avut in vedere un numar maxim de prelungiri, ci perioada proiectului, lucrarii sau programului pentru care s-a incheiat contractul individual de munca. De aceea, apreciem ca la expirarea termenului initial, contractul individual de munca va putea fi prelungit pe perioada proiectului, programului sau lucrarii pentru care s-a incheiat.
Incheierea contractelor individuale de munca este determinata de lucrarea, proiectul, programul care urmeaza a se derula, cunoscut la momentul incheierii contractului individual de munca inclusiv in ceea ce priveste intinderea in timp a derularii lui.
De exemplu, daca un proiect are o durata de 4 ani, un salariat va fi angajat pe perioada determinata maxima de 36 de luni urmand ca, la expirarea acestei durate, contractul individual de munca sa fie prelungit cu 12 luni.
Daca durata proiectului pentru derularea caruia s-a incheiat contractul individual de munca se prelungeste, existand dovezi in acest sens ce pot fi prezentate inspectorilor de munca sau instantelor de judecata in cazul unui control sau a unui litigiu, consideram ca, contractul individual de munca va putea fi prelungit din nou pana la finalul perioadei prelungite. In concluzie, legislatia muncii nu reglementeaza un numar maxim de prelungiri insa dupa expirarea termenului initial, contractul individual de munca incheiat pe durata determinata va putea fi prelungit pentru perioada realizarii proiectului, programului sau lucrarii pentru care a fost angajat.
2. Contractul individual de munca, incheiat pe o durata determinata, inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, conform art. 56. lit. i), din Codul muncii . In speta de fata, termenul CIM pe durata determinata expira la data de 15.07.2012.
Avand in vedere faptul ca incetarea intervine intr-o zi nelucratoare, prin efectul legii, incetarea va avea loc in data de 16.07.2012 (prima zi lucratoare).
Puteti face decizia de incetare in data de 16.07.2012, iar transmiterea Revisal tot in data de 16.07.2012, conform dispozitiilor art. 4 alin. (1) lit. d). din HG 500/2011. Chiar daca HG 500/2011, nu prevede expres prorogarea termenului pentru operarea incetarii, daca aceasta data este intr-o zi nelucratoare, potrivit dreptului comun, operarea in Revisal sa se faca in prima zi lucratoare.
Prin urmare ultima zi in care salariatul va fi prezent la locul este munca este data de 13 iulie 2012 iar data emiterii deciziei de incetare a CIM este data de 16.07.2012.
De altfel, conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii , contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data:
- indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
- comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
Prin urmare, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul individual de munca inceteaza de drept, independent de vointa celor doua parti. Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face, potrivit art. 56 alin. (2) din Codul muncii , in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Astfel, rolul angajatorului este de a constata nu de a dispune incetarea contractului individual de munca, incetare care s-a produs in puterea legii la data indeplinirii cumulative a celor doua conditii.
Dupa data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, contractul individual de munca nu mai exista. Prin urmare, dupa aceasta data, salariatul poate presta activitate numai daca incheie cu angajatorul un alt contract individual de munca. Altfel, munca este prestata fara incheierea unui contract individual de munca, fapta ce constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Codului muncii.
Incheierea unui nou contract individual de munca este supusa conditiilor legale privind incheierea valabila a acestuia, inclusiv celor stabilite de OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale daca angajatorul face parte dintre institutiile sau autoritatile publice carora li se aplica acest act normativ.
In concluzie, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul individual de munca inceteaza de drept, independent de vointa celor doua parti. Dupa data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, contractul individual de munca nu mai exista. Prin urmare, dupa aceasta data, 15.07.2012, salariatul poate presta activitate numai daca incheie cu angajatorul un alt contract individual de munca.