legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

[MODEL] Decizie suspendare CIM concediu fara plata, inregistrarea in REGES/Revisal si reglementari cheie

Gabriela Dita
Gabriela Dita
10 Iunie 2025
10 Iunie 2025
Gabriela Dita
Gabriela Dita
model incetare cim concediu fara plataconcediu fara plata suspendare cim
[MODEL] Decizie suspendare CIM concediu fara plata, inregistrarea in REGES/Revisal si reglementari cheie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cazul concediilor fara plata pentru studii sau interese personale, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in conformitate cu art. 54 din Codul Muncii. Angajatorul are obligatia de a intocmi o decizie de suspendare CIM concediu fara plata, in care va specifica data de inceput si data de sfarsit a suspendarii.

In acest articol vom prezenta un model pentru acest document si vom analiza principalele reglementari legislative cu privire la concediul fara plata.

MODEL Decizie suspendare CIM concediu fara plata

Iata mai jos un model de Decizie suspendare CIM concediu fara plata.

Documentul poate fi descarcat si in format PDF>>>

Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................

 

DECIZIE DE SUSPENDARE A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA
PENTRU CONCEDIU FARA PLATA


DECIZIA Nr. ....................
Data ..........................


Ca urmare a cererii inregistrata cu nr. ……………….. de concediu fara plata, de catre……………, in perioada ……………………..,

In temeiul dispozitiilor art. 54 coroborat cu art. 153 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat si potrivit prevederilor Regulamentului intern al societatii …………………………………

Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ……………….., numit prin ……………………. nr. …./ …………. a ………………………..;

DECIDE:

Art. 1. – Incepand cu data de ............................... se suspenda contractul individual de munca al d-lui/dnei .......................................................................... avand functia de ......................................... in cadrul societatii, conform art. 54 din Codul muncii.

Art. 2. – Suspendarea este dispusa pe o perioada de ..... zile incepand cu data de .................... si pana la data de ................... .

Art. 3. – Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 45 de zile, la Tribunalul …....

Art. 4. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .


REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
…………………………………………….
L.S.

Scapa de amenzile ITM!!

Comanda ACUM Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare150 de modele de documente si formulare obligatorii EDITABILE>>>

Reglementari cheie despre concediile fara plata

Concediul fara plata se acorda in conformitate cu prevederile din Codul Muncii. Iata care sunt principalele aspecte legislative pe care trebuie sa le cunoasca angajatorii:

1. Concediu fara salariu se poate acorda doar la cererea salariatului. Potrivit art. 153 din Codul Muncii, salariatii au dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale. Pe langa concediile fara plata pentru interese personale, salariatii beneficiaza si de concedii fara plata pentru studii (art. 54 din Codul muncii). Cazurile in care salariatului i se poate acorda un concediu fara plata sunt prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. 

2. Durata concediului fara plata. Aceasta se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin Regulamentul intern (art. 153 din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011). Totusi, este important de stiut faptul ca, durata unui concediu fara plata negociat de angajat si angajator poate depasi durata prevazuta de contractul colectiv, intrucat libertatea de negociere se manifesta atat la nivel colectiv (cand se negociaza contractele colective), cat si la nivel individual (cand se negociaza contractele individuale de munca).

3. Concediu fara plata salariati bugetari. Pentru salariatii bugetari, concediul fara plata este reglementat de Hotararea Guvernului nr. 250/1992, republicata in Monitorul Oficial nr. 93 din 17 mai 1995.

4. Vechime in munca. Concediul fara salariu este un exemplu clasic de suspendare a raporturilor de munca ce nu constituie vechime in munca. 

5. Inlocuirea persoanei in concediu fara plata. In cazul in care considera ca este necesar, angajatorul poate incadra pe durata concediului fara plata o alta persoana, cu care are posibilitatea de a incheia un contract de munca pe durata determinata, potrivit art. 82 lit. a) din Codul muncii.

6. Incetare suspendare CIM. Daca salariatul revine la munca la data incetarii de drept a suspendarii contractului de munca, el nu mai intocmeste alta cerere de incetare a suspendarii CIM. Nici angajatorul nu mai intocmeste decizie deincetarea suspendarii CIM decat in cazul in care perioada de suspendare din decizia initiala, de suspendare, se modifica. Daca perioada ramane cea initiala nu se mai intocmeste inca o decizie in care sa se mentioneze incetarea suspendarii CIM deoarece aceasta rezulta din perioada de suspendare din prima decizie.

Citeste si: [MODEL] Decizie incetare suspendare si reglementari cheie

Diferenta dintre concediu fara plata si suspendare

Suspendarea contractului de munca apare atunci cand se intrerupe/ suspenda temporar prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe perioada suspendarii angajatii isi pastreaza anumite drepturi prevazute prin legi speciale, contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca sau regulamente interne.

Concediul fara plata este un caz de suspendare a contractului individual de munca, insa intreruperea activitatii poate aparea si din alte motive, precum: concediu de crestere copil sau ingrijirea copilului bolnav, concediu paternal, detasarea salariatului, motive juridice (plangere penala, control judiciar, arest preventiv), absente nemotivate, suspendarea  avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor, etc. 

ATENTIE!
In cazul suspendarii contractului individual de munca din motive imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat. 

Citeste si: [Model] decizie prelungire suspendare pentru al doilea copil si reglementari cheie

Inregistrarea in REGES/Revisal a concediilor fara plata

Conform art. 4 alin. (2) lit. p) din HG nr. 295 din 27 martie 2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor – REGES-ONLINE, angajatorii au obligatia sa completeze in Revisal perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca.

Transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca (inregistrarea in REGES) are loc cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii (art. 5 din HG 295/2025). Data incetarii suspendarii este anterioara prezentarii la lucru. 

ATENTIE!
In situatia in care concediul fara plata este de o singura zi, anterior absentei de la locul de munca se suspenda contractual de munca, si anterior revenirii la locul de munca inceteaza suspendarea contractului.

Asadar, in registrul general de evidenta a salariatilor (noul REGES) se inregistreaza data inceput suspendare, data sfarsit suspendare si data incetare suspendare.

Data inceput suspendare = prima zi de suspendare a contractului
Data sfarsit suspendare = ultima zi de suspendare a contractului
Data incetare suspendare = prima zi de activitate a salariatului.

IMPORTANT DE STIUT!

Nerespectarea prevederilor privind inscrierea in Reges se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei, conform art. 9 alin. 1 lit. e din HG 295/2025.

NOUTATI din Legislatia muncii

REGES-ONLINE: Ce trebuie sa faceti pana pe 30 septembrie 2025?


 Conform reglementarilor, angajatorii au doua obligatii esentiale:

1. Inregistrarea in platforma REGES-ONLINE
2. Completarea si transmiterea tuturor datelor pentru contractele active de munca care nu sunt deja inregistrate in sistemul anterior

Incepeti acum tranzitia catre REGES-ONLINE cu ajutorul
Ghidului practic de operare in ReviSal (Reges)

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
a
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]