Concediu fara plata, in 2024 - MODEL cerere si decizie incetare suspendare CIM

Gabriela Dita
Gabriela Dita
24 Octombrie 2024
24 Octombrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
model incetare cim concediu fara plataconcediu fara plata suspendare cim
Concediu fara plata, in 2024 - MODEL cerere si decizie incetare suspendare CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Potrivit art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau interese personale. 

Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin Regulamentul intern (art. 153 din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011).

Pentru salariatii bugetari, concediul fara plata este reglementat de Hotararea Guvernului nr. 250/1992, republicata in Monitorul Oficial nr. 93 din 17 mai 1995.

Concediul fara salariu pare un exemplu clasic de suspendare a raporturilor de munca ce nu constituie vechime in munca. Explicatia este in aparenta logica – nu se presteaza activitatea si nu se plateste salariu.

Cazurile in care salariatului i se poate acorda un concediu fara plata sunt prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Potrivit art. 153 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concediu fara salariu.

Durata concediului fara plata negociat de angajat si angajator poate depasi durata prevazuta de contractul colectiv, intrucat libertatea de negociere se manifesta atat la nivel colectiv (cand se negociaza contractele colective), cat si la nivel individual (cand se negociaza contractele individuale de munca).

In cazul in care considera ca este necesar, angajatorul poate incadra pe durata concediului fara plata o alta persoana, cu care are posibilitatea de a incheia un contract de munca pe durata determinata, potrivit art. 82 lit. a) din Codul muncii.

Pe langa concediile fara plata pentru interese personale, salariatii beneficiaza si de concedii fara plata pentru studii (art. 54 din Codul muncii).

Dar cum arata un model de CERERE pentru cei care doresc sa revina din concediu fara plata? Iata un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:

"Avem rugamintea sa ne ajutati cu un model de cerere de revenire din concediu fara plata. De asemenea, avem rugamintea sa ne comunicati cu cat timp inainte de revenire ar trebui completata aceasta."

Raspunsul specialistilor: 

Pentru acuratetea raspunsului erau necesare cateva informatii suplimentare. De exemplu, sa presupunem ca salariatul a solicitat concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale pentru o perioada de 3 luni incepand cu data de 1 august 2024. Astfel in cererea sa salariatul a comunicat data de inceput suspendare a contractului individual de munca si data de sfarsit a suspendarii contractului individual de munca.

In baza cererii salariatului angajatorul emite decizia de suspendare a CIM pentru perioada 1 august – 31 octombrie 2024.
Salariatul nu mai intocmeste alta cerere de revenire adica de incetare a suspendarii CIM pentru CFP decat in cazul in care revine anterior datei de 1 noiembrie 2024.

Nici angajatorul nu mai intocmeste alta decizie decat in cazul in care perioada de suspendare din decizia initiala, de suspendare, se modifica.

Daca perioada ramane cea initiala nu se mai intocmeste inca o decizie in care sa se mentioneze incetarea suspendarii CIM care rezulta din perioada de suspendare din prima decizie.

In consecinta, in baza cererii initiale contractual este suspendat pe o durata determinata, la incetarea perioadei pentru care a fost suspendat contractul, suspendarea inceteaza in baza documentelor initiale (cerere si decizie).

Daca salariatul, de exemplu, revine in activitate cu data de 23 octombrie 2024, comunica angajatorului incetarea suspendarii CIM cel tarziu la data de 22.10.2024, adica cel tarziu anterior datei incetarii suspendarii, data la care angajatorul trebuie sa transmita in Revisal incetarea suspendarii CIM.

Daca salariatul revine in activitate anterior datei comunicate in cererea initiala va prezenta angajatorului o cerere din care sa rezulte acest aspect dupa urmatorul model:

 

Angajator ...................................................................................
Adresa sediu social ....................................................................
CUI/CIF ......................................................................................
Cont bancar nr. ...........................................................................
Telefon .......................................................................................
E-mail .........................................................................................


Catre (Denumire angajator)
CERERE

Subsemnatul/(a), ...................................., in calitate de salariat al angajatorului .............................., cu sediul social in localitatea ......................, str. .......................... nr. ........, judetul ...................../municipiul ....................., sectorul ........, va solicit incetarea suspendarii CIM pentru concediu fara plata incepand cu data de ................. .

Numele si prenumele (in clar) ..........................
Semnatura ................................
Data ......................

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>


Apoi, la cererea salariatului angajatorul va emite si el o DECIZIE de incetare a suspendarii.


Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................


DECIZIE DE INCETARE SUSPENDARE CIM PENTRU CONCEDIU FARA PLATA

Decizia Nr. ....................
Data ..........................


In temeiul dispozitiilor art. 54 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata;
Presedintele/Directorul General/Directorul ................................. numit prin ......................... nr. ......../ .................. a/al .............................................,

DECIDE:

Art. 1. La solicitarea salariatei/salariatului ......................................... incepand cu data de ............................... inceteaza perioada de suspendare a contractului individual de munca inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor sub nr. ....... / din data de ........................, anterior termenului limita pentru care a fost suspendat.

    Art. 2. Incetarea suspendarii are loc anterior termenului pentru care a fost suspendat contractul de munca, la solicitarea salariatei/salariatului ........................ .

Art. 3. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .


REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
…………………………………………….
L.S.

Data comunicarii: ……………………..
Semnatura de luare la cunostinta: ……………….

 

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]