Pregatiti-va pentru o adevarata revolutie in domeniul relatiilor de munca, avand in vedere ca a fost publicata Legea 283/2022 pentru modificarea si completarea Codului muncii.
Sunt 32 de modificari sau completari ale Codului muncii, cele mai multe avand legatura cu art. 17, referitor la clauzele contractului de munca. Actul normativ introduce clauze noi care trebuie inserate in toate contractele, conform viitorului model-cadru al CIM, stabilit prin ordin al ministrului muncii.
Noi drepturi pentru salariati se traduc in tot atatea obligatii pentru angajator: dreptul la concediul de ingrijitor, dreptul de a solicita trecerea pe un loc de munca vacant sau un program individualizat de munca, dreptul de a absenta in cazul unor urgente familiale etc.
Deja sunteti un pic ingrijorat, ca manager HR?
Nu este cazul! In data de 17 noiembrie, in cadrul
Seminarului National de Legislatia Muncii, in locatia de lux de la Crowne Plaza Bucuresti (sala Orhideea), specialistele Rodica Mantescu si Raluca Dimitriu vor limpezi in mod profesionist implicatiile practice ale tuturor acestor modificari,
detalii AICI >>>
Pe parcursul unei singure zile veti afla toate raspunsurile dorite, astfel incat veti intelege foarte clar cum sunteti afectat si ce aveti de facut in continuare.
Codul Muncii 2022 - schimbari majore
Ne referim aici la schimbarile cu impact major, adica la cele care vizeaza clauzele contractului de munca si care, din acest motiv, sunt importante pentru absolut toti angajatorii.
Astfel, iata cateva dintre informatiile noi pe care trebuie sa contina contractul de munca, conform noului act normativ:
1. care sunt elementele constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, si care este metoda de plata a salariului;
2. daca, in lipsa unui loc de munca fix, salariatul are posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in locuri de munca diferite si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de angajator;
3. care sunt conditiile de efectuare si de compensare sau plata a orelor suplimentare;
5. care sunt durata si conditiile perioadei de proba, daca exista;
Legea 283/2022 contine si alte noutati importante:
a) Este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii.
b) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
c) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata efectuarii concediului paternal si a concediului de ingrijitor sau pe durata absentarii de la locul de munca in conditiile reglementate la art. 1522.
d) Salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat
perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator;
Aflati exact ce
DIFICULTATI practice apar si cum le puteti solutiona, participand la seminarul sustinut de expertele Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu,
INSCRIE-TE ACUM >>>
Principalele teme abordate la Seminarul National de Legislatia Muncii
I.Obligatia angajatorului de informare la angajarea in munca:
1. Elementele informarii
2. Sanctiuni
3. Cazul in care munca se presteaza in strainatate
4. Cazul in care se incheie un raport de munca neintemeiat pe un contract de munca
II. Noi clauze contractuale
1. Locul muncii. Cazul lucratorilor mobili. Tratamentul fiscal al indemnizatiei de mobilitate. Drepturile salariatilor pe durata deplasarilor. Mobilitatea soferilor
2. Salariul. Precizarea distincta a elementelor salariale. Avantajele,
detalii AICI >>> 3. Dreptul la formare profesionala
III. Timpul de munca
1. Clauza contractuala
2. Munca in schimburi
3. Drepturile salariatului privind programul individualizat de munca
Exemple de intrebari ce vor primi raspuns in cadrul seminarului
1) In ce conditii se acorda concediul de ingrijitor? Ce indemnizatie se cuvine salariatului in perioada concediului de ingrijitor? Cum se calculeaza aceasta?
2) Drepturile prevazute in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern referitoare la
concediul paternal exclud drepturile prevazute de lege?
3) In ce conditii pot beneficia salariatii de zile libere pentru situatii urgente in familie? Cum se recupereaza aceste zile? 4) Cum se va comunica regulamentul intern salariatilor? Ce clauze noi trebuie sa contina?
5) Cum se poate stabili programul de lucru in cazul unui cumul de functii?
In cadrul seminarului, cei doi lectori vor oferi solutii, explicatii, comentarii, recomandari si atentionari pentru orice situatie unde apar neclaritati, cu accent pe consecintele eventualelor erori pe care le puteti face!
Rezervati-va chiar acum un loc la acest eveniment, INSCRIE-TE ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<