Codul muncii se modifica radical - nu mai putin de 32 de prevederi noi! Sunt afectate inclusiv contractele in derulare

codul muncii se modificacodul muncii legea nr.283/2022concedierea salariatilor
Codul muncii se modifica radical - nu mai putin de 32 de prevederi noi! Sunt afectate inclusiv contractele in derulare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pregatiti-va pentru o adevarata revolutie in domeniul relatiilor de munca, avand in vedere ca a fost publicata Legea 283/2022 pentru modificarea si completarea Codului muncii.
 
Sunt 32 de modificari sau completari ale Codului muncii, cele mai multe avand legatura cu art. 17, referitor la clauzele contractului de munca. Actul normativ introduce clauze noi care trebuie inserate in toate contractele, conform viitorului model-cadru al CIM, stabilit prin ordin al ministrului muncii.
 
Noi drepturi pentru salariati se traduc in tot atatea obligatii pentru angajator: dreptul la concediul de ingrijitor, dreptul de a solicita trecerea pe un loc de munca vacant sau un program individualizat de munca, dreptul de a absenta in cazul unor urgente familiale etc.
 
Deja sunteti un pic ingrijorat, ca manager HR?
 
Nu este cazul! In data de 17 noiembrie, in cadrul Seminarului National de Legislatia Muncii, in locatia de lux de la Crowne Plaza Bucuresti (sala Orhideea), specialistele Rodica Mantescu si Raluca Dimitriu vor limpezi in mod profesionist implicatiile practice ale tuturor acestor modificari, detalii AICI >>>
 
Pe parcursul unei singure zile veti afla toate raspunsurile dorite, astfel incat veti intelege foarte clar cum sunteti afectat si ce aveti de facut in continuare.
 

Codul Muncii 2022 - schimbari majore

 
Ne referim aici la schimbarile cu impact major, adica la cele care vizeaza clauzele contractului de munca si care, din acest motiv, sunt importante pentru absolut toti angajatorii.
 
Astfel, iata cateva dintre informatiile noi pe care trebuie sa contina contractul de munca, conform noului act normativ:
 
1. care sunt elementele constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, si care este metoda de plata a salariului;
 
2. daca, in lipsa unui loc de munca fix, salariatul are posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in locuri de munca diferite si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de angajator;
 
3. care sunt conditiile de efectuare si de compensare sau plata a orelor suplimentare;
 
4. care sunt modalitatile de organizare a muncii in schimburi, DETALII AICI >>> 
 
5. care sunt durata si conditiile perioadei de proba, daca exista;
 
 

Legea 283/2022 contine si alte noutati importante:
 

 
a) Este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii.
 
b) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
 
c) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata efectuarii concediului paternal si a concediului de ingrijitor sau pe durata absentarii de la locul de munca in conditiile reglementate la art. 1522.
 
d) Salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator;
 
Aflati exact ce DIFICULTATI practice apar si cum le puteti solutiona, participand la seminarul sustinut de expertele Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu, INSCRIE-TE ACUM >>>
 

Principalele teme abordate la Seminarul National de Legislatia Muncii


I.Obligatia angajatorului de informare la angajarea in munca:
 
1. Elementele informarii
2. Sanctiuni
3. Cazul in care munca se presteaza in strainatate
4. Cazul in care se incheie un raport de munca neintemeiat pe un contract de munca
 
II. Noi clauze contractuale
 
1. Locul muncii. Cazul lucratorilor mobili. Tratamentul fiscal al indemnizatiei de mobilitate. Drepturile salariatilor pe durata deplasarilor. Mobilitatea soferilor
2. Salariul. Precizarea distincta a elementelor salariale. Avantajele, detalii AICI >>>
3. Dreptul la formare profesionala
 
III. Timpul de munca
 
1. Clauza contractuala
2. Munca in schimburi
3. Drepturile salariatului privind programul individualizat de munca
 
 
Exemple de intrebari ce vor primi raspuns in cadrul seminarului
 
1)    In ce conditii se acorda concediul de ingrijitor? Ce indemnizatie se cuvine salariatului in perioada concediului de ingrijitor?  Cum se calculeaza aceasta?
2)    Drepturile prevazute in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern referitoare la concediul paternal exclud drepturile prevazute de lege?
3)    In ce conditii pot beneficia salariatii de zile libere pentru situatii urgente in familie? Cum se recupereaza aceste zile?
4)    Cum se va comunica regulamentul intern salariatilor? Ce clauze noi trebuie sa contina?
5)    Cum se poate stabili programul de lucru in cazul unui cumul de functii? 
 
In cadrul seminarului, cei doi lectori vor oferi solutii, explicatii, comentarii, recomandari si atentionari pentru orice situatie unde apar neclaritati, cu accent pe consecintele eventualelor erori pe care le puteti face! Rezervati-va chiar acum un loc la acest eveniment, INSCRIE-TE ACUM >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul muncii se modificacodul muncii legea nr.283/2022concedierea salariatilor

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul muncii se modifica radical - nu mai putin de 32 de prevederi noi! Sunt afectate inclusiv contractele in derulare Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]