Calculul a fost facut de catre Lucian Anghel, economistul-sef al BCR si de Laurian Lungu, Managing Partner in cadrul Macroanalitica.
"Calculele noastre arata ca o legislatie mai flexibila a muncii ar putea duce la crearea a 90.000 de noi locuri de munca pe termen scurt.
Rata angajatilor cu forme legale - 4,2 milioane- comparativ cu cele peste 10 milioane de persoane care reprezinta populatia activa este prea mica", a spus Shachar Shaine, presedintele grupului de lucru pentru legislatia muncii din cadrul CIS. Cele mai importante modificari propuse de investitorii straini vizeaza eliminarea birocratiei din procesul de concediere, posibilitatea prelungirii contractelor pentru forta de munca temporara si posibilitatea reducerii programului de lucru concomitent cu reducerea salariilor pentru perioadele in care productia scade. Desi au spus de mai multe ori ca este greu sa faci concedieri in conditiile unei legislatii "rigide", angajatorii au dat afara 700.000 de oameni de la inceputul crizei, majoritatea fiind din mediul privat.
"N-am zis ca a fost greu. Birocratia la legislatia actuala e mult prea mare, iar daca ne uitam la taxele platite, la cate formulare trebuie completate, ne dam seama ca aceste lucruri se pot usura. Nu spunem ca vrem sa dam oameni afara usor fara sa platim nimic, vrem sa nu fie asa de multa birocratie, sa fie mai usor sa recrutezi oameni si, daca e cazul, sa dai afara", mai spune Shaine, care este in prezent presedinte al United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producatorul Tuborg si Carlsberg.
Ce ar vrea investitorii straini sa modifice in legislatia muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
- In activitatile sezoniere (cum ar fi productia de inghetata), angajatii ar trebui sa fie platiti suplimentar vara, iar iarna sa aiba salarii mai scazute, eventual sa fie trimisi in concediu fara plata timp de 15 zile.
- Angajatii in regim temporar sa poata fi angajati direct prin firma care are nevoie de acestia, fara a avea nevoie de intermedierea firmelor de leasing de personal; in prezent, companiile angajeaza forta de munca temporara prin intermediul firmelor specializate, care percep cate un comision de pana la 20% din veniturile brute incasate de salariat.
- Eliminarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura si inlocuirea cu un contract colectiv la nivelul companiei; astfel, s-ar putea evita acordarea de prime de vacanta - prevazute in contractele colective- de catre angajatorii care au probleme financiare.
- Includerea criteriului performantei angajatilor atunci cand se decide concedierea.
Sursa: Ziarul financiar