Acordarea diurnei pentru angajatul cu timp partial

30 Iulie 2010
30 Iulie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Un salariat angajat cu 2 ore pe zi este trimis in delegatie pe 5 zile intr-o localitate care se afla la 250 km de la localitatea unde se afla locul de munca. Ce obligatii are in acest caz angajatorul? Este obligat sa acorde diurna, care este valoarea diurnei? Cu cate ore va fi pontat angajatul pe aceasta perioada? Daca in aceasta perioada intra sambata si duminica se poate considera ca in aceste zile angajatul n-a lucrat si astfel sa nu fie pontat si sa nu primeasca diurna pentru aceste zile?

Raspuns (valabil la data de 30 iulie 2010):
Potrivit art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
De aceste drepturi beneficiaza toti salariatii indiferent de tipul contractului individual de munca, cu timp partial sau cu norma intreaga, cu durata determinata sau nedeterminata.


Se modifica, din nou, Codul Fiscal!
Asigurati-va ca veti primi cu promptitudine informatii complete despre aceste modificari si despre modul lor de aplicare! CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>


Codul muncii, in art. 103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat potrivit art. 103 alin. (2) din Codul muncii.

Dreptul salariatilor din sectorul privat la indemnizatia de delegare (diurna) este consacrat de Codul muncii la art. 44 alin. (2) iar minimul acesteia este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, dupa cum prevede Contractul colectiv de munca unic la nivel national la art. 45 potrivit caruia, salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.„

In cazul institutiilor publice, actul normativ care reglementeaza nivelul diurnei este H.G nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciulu.

Potrivit dispozitiilor art. 9 si 10 din acest act normativ, persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.


Se modifica, din nou, Codul Fiscal!
Asigurati-va ca veti primi cu promptitudine informatii complete despre aceste modificari si despre modul lor de aplicare! CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>



Asadar, daca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura sau la nivel de unitate sau in contractul individual de munca, partile nu au negociat acordarea unei diurnei in suma mai mare de 13 lei, salariatii trimisi in delegatie au dreptul la o diurna de13 lei/zi.

Pe perioada delegarii salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea in cadrul programului de lucru al unitatii care l-a delegat. Daca, la solicitarea angajatorului, salariatul presteaza munca in afara duratei programului normal de lucru al unitatii care l-a delegat inseamna ca salariatul efectueaza ore suplimentare.

Intrucat, in situatia expusa, suntem in prezenta unui contract individual de munca cu timp partial este interzisa efectuarea orelor suplimentare.

In acest sens, art. 102 alin.(1) lit. c) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Asa fiind, salariatul nu poate presta activitate in delegatie mai mult de 2 ore pe zi cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Cu privire la repausul saptamanal, art. 132 din Codul muncii stabileste ca acesta se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

In doua ipoteze - pericolul de a se prejudicia intresul public sau pericolul de a se periclita desfasurarea normala a activitatii-conform art. 132 alin. (2) din Codul muncii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.

In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (art. 123 alin. (3)).


Se modifica, din nou, Codul Fiscal!
Asigurati-va ca veti primi cu promptitudine informatii complete despre aceste modificari si despre modul lor de aplicare! CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana! Detalii aici >>>



In plus, art. 132 alin. (4) stabileste ca, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2) respectiv, dublul sporului  cuvenit.

Prin urmare, daca salariatului nu i se acorda liber in zilele de sambata si duminica deoarece se afla in delegatie, angajatorul trebuie sa ii acorde, in urmatoarea saptamana, liber in alte doua zile consecutive precum si un spor la salariu negociat prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]