Mod de CALCUL sporuri si inregistrarea in Revisal

Isabela Alexe
Isabela Alexe
05 August 2022
05 August 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
mod de calcul sporurisporuri revisalmunca suplimentara
Mod de CALCUL sporuri si inregistrarea in Revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Salariatii societatii au CIM cu norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 40 h/saptamana cu repartizare inegala. Salariul este fix, respectiv 3.000 lei/luna pentru un program complet de lucru. Beneficiaza totodata prin CIM de spor de noapte 25% si spor de weekend 50% pentru orele lucrate in acest regim (inregistrate in Revisal procentual). Orele suplimentare se platesc 75% conform minimului legal (nespecificat in cim). Salariatii au saptamana de lucru cu zile libere luni si marti si celelalte zile lucratoare inegal, conform programului stabilit de comun acord (angajatorul fiind o sala de evenimente). In aceste conditii, pentru un salariat care in luna mai a lucrat efectiv 178 de ore, din care: 160 ore aferente timpului normal de lucru (cele 4 saptamani pline) si 18 ore suplimentare, iar din totalul de 178 de ore 25 ore reprezinta ore de noapte si 80 ore reprezinta ore lucrate in weekend, cum se va calcula corect salariul pe luna mai? Ce timp de lucru se va trece pt declaratia 112: 178 sau 160 ore? Care este cunatumul efectiv al fiecarui spor si cum se aplica acesta in conditiile prezentate mai sus? In Revisal este suficienta inregistrarea o singura data a sporurilor permanente (procentual), atunci cand s-a intocmit actul aditional, sau trebuie transmis luna de luna Revisal cu sumele efectiv rezultate in urma calculului salarial?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In ceea ce priveste inregistrarea in Revisal conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in Revisal se inregistreaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute în contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca. 

Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
 
Astfel, daca in Revisal sporurile sunt trecute in procent, se inregistreaza modificarea procentului. Spre exemplu, daca sporul de 25% se modifica in 30% prin act aditional se inregistreaza in Revisal. Daca cuantumul difera de la o luna la alta datorita numarului diferit de ore suplimentare, ore de noapte, etc, nu se fac inregistrari in Revisal cata vreme procentul ramane nemodificat.
 
Daca salariatul presteaza activitate mai mult de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana ceea ce depaseste acest timp reprezinta munca suplimentara fiind aplicabile urmatoarele reglementari din Codul muncii:
 
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, munca suplimentara se compenseaza cu ore libere in urmatoarele 90 de zile dupa efectuarea ei, iar in cazul in care nu este posibila aceasta compensare, salariatului i se plateste pe langa salariul corespunzator orelor un spor in ce nu poate fi mai mic de 75% din salariu de baza.
 
In cazul compensarii cu timp liber corespunzator, salariatul nu va fi platit pentru orele suplimentare ci va fi platit pentru orele libere în luna în care beneficieze de ore libere în compensare.
 
In pontaj orele suplimentare efectuate vor figura ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”. In formularul 112 nu se declara mai multe ore lucrate decat numarul orelor lucratoare din luna. In luna mai sunt 176 ore lucratoare. 
 
Munca suplimentara reprezinta ceea ce depaseste 40 ore/saptamana.
 
 

Compensarea cu timp liber corespunzator:


 
In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”.
Asadar, in zilele in care se efectueaza orele suplimentare orele suplimentare efectuate vor figura in pontaj ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”.
In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”. Pentru aceste ore libere angajatul primeste salariul corespunzator.
 

Mod de calcul sporuri:

 
3000: 176 x 18 x75%= 230 lei spor munca suplimentara
3000: 176x25x25% = 107 lei spor de noapte
3000: 176x80x50%= 682 lei spor weekend
 
Am calculat cu un exemplu de luna cu 176 ore lucratoare. Daca luna la care faceti referire are 160 de ore lucratoare (mai nu are 160) efectuati calculul cu 160 in loc de 176.
 
 
Un raspuns valabil la data de 25.06.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]