Vechimea in munca versus stagiul de cotizare, in 2023 - explicatiile specialistilor, in cazul CIM cu timp partial

vechimea in muncace inseamna stagiu de cotizarecim cu timp partial vechime in munca
Vechimea in munca versus stagiul de cotizare, in 2023 - explicatiile specialistilor, in cazul CIM cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Salariat cu timp partial 2 ore/zi, la calculul vechimii in munca se tine cont de tipul contractului: cu norma intreaga sau cu timp partial? Exemplu: lucreaza de la data de 01.01.2022-31.12.2022, vechime in munca este de 1an sau de 3 luni?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Incepand cu data de 1 aprilie 2001 vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita cu notiunea de stagiu de cotizare.
 
Astfel, vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.
 

Ce inseamna stagiu de cotizare

 
In consecinta, incepand cu aceasta data, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada studiilor universitare.
 
Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Paguboasa pentru firma dvs?
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii
Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, DETALII AICI >>>
 

Ce inseamna vechimea in munca

 
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
 
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie iar punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 la Legea 263/2010.
 

Vechimea in munca - contract cu timp partial

 
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
Conform art. 106 din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Doar drepturile salariale se acorda porportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
 
Ori pentru salariatul angajat cu timp partial, programul sau normal de lucru este cel stabilit in contractul de munca, in speta, 2 ore/zi.
 
Prin urmare vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 2 ore/zi si pentru doua contracte cu timp partial cum este aceeasi si pentru doua contracte de munca cu norma intreaga. Astfel, salariatul care are incheiate doua contracte de munca cu norma intreaga, 8 ore pe zi pentru fiecare contract, intr-un an de munca nu cumuleaza doi ani ci tot un an, dar va avea un punctaj anual dublu decat salariatul care presteaza aceeasi activitate remunerata identic pentru o durata de 8 ore/zi.
 
In concluzie, salariatul angajat cu CIM cu timp partial de 2 ore pe zi intr-un an dobandeste vechime in munca pentru un an si nu pentru 3 luni. Tot asemenea si salariatul angajat cu o ora pe zi intr-un an tot un an de vechime va dobandi. Faptul ca salariatul nu este angajat cu norma intreaga nu ii este afectata vechimea in munca deoarece vechimea in munca este munca in baza unui contract individual de munca indiferet de numarul orelor de munca pe zi.
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?


Legea nr. 283/2022 a creat mai multe probleme decat a rezolvat!

Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative aplicabile in 2023, implicatii, controverse, solutii, comentarii, intrebari si raspunsuri!

Raspunsuri impecabile la 4 mari intrebari:

1) Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?  
2) Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?
3) La ce alte aspecte legate de legislatia muncii trebuie sa fiti foarte atent in aceasta perioada?
4) Cu ce situatii sensibile e posibil sa va confruntati in 2023?

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechimea in muncace inseamna stagiu de cotizarecim cu timp partial vechime in munca

Data aparitiei: 28 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechimea in munca versus stagiul de cotizare, in 2023 - explicatiile specialistilor, in cazul CIM cu timp partial Nota: 4.64 din 5 - 18 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]