legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Vechimea in munca versus stagiul de cotizare in 2025: diferente esentiale

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Aprilie 2025
29 Aprilie 2025
Isabela Alexe
Isabela Alexe
vechimea in muncace inseamna stagiu de cotizarecim cu timp partial vechime in munca
Vechimea in munca versus stagiul de cotizare in 2025: diferente esentiale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepand cu data de 1 aprilie 2001 vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita cu notiunea de stagiu de cotizare. Astfel, vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte. In acest articol vom afla care sunt principalele diferente intre stagiul de cotizare si vechimea in munca. 

Ce inseamna stagiu de cotizare?

Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii. 

Stagiul de cotizare este important in special pentru stabilirea drepturilor de pensie si calculul pensiei. De exemplu, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie de invaliditate, este necesar un anumit stagiu minim de cotizare. De asemenea, cu cat o persoana are un stagiu de cotizare mai mare, cu atat pensia va fi mai mare, contributiile constante si pe o durata lunga influentand pozitiv punctajul de pensie. 

Stagiul de cotizare este important si pentru obtinerea unor beneficii sociale, precum indemnizatia de somaj sau concediu medical platit.

Ce inseamna vechimea in munca?

Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.


Vechimea in munca pentru salariatii cu contract part time

 

Conform articolului 106 din Codul Muncii, salariatii incadrati cu contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de aceleasi drepturi ca salariatii cu norma intreaga. Singura diferenta consta in drepturile salariale, care se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru. 

 
Prin urmare, vechimea in munca se calculeaza in ani calendaristici, nu in ore cumulate. De exemplu:

  • Un salariat cu contract de 2 ore/zi acumuleaza intr-un an calendaristic un an de vechime in munca. 
  • Un salariat cu doua contracte simultane cu norma intreaga (8+8 ore/zi) dobandeste tot un an de vechime intr-un an calendaristic, nu doi ani, dar va avea un punctaj anual pentru pensie dublu. 

Stagiu de cotizare vs vechime in munca: diferente esentiale

Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare daca se adauga si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi, de exemplu, perioada studiilor universitare, concediile medicale sau concediile de cresterea copiilor.

O alta diferenta majora este faptul ca, in timp ce stagiul de cotizare poate avea orice persoana care se asigura in sistemul de stat (plateste contributii sociale chiar daca nu este angajat), pentru a avea vechime in munca, este necesara existenta unui contract individual de munca.

RS Online Legislatia muncii - Gasesti TOATE produsele de care ai nevoie in activitatea ta. De la proceduri de angajare si pana la documentele obligatorii prevazute de lege, echipa Rentrop & Straton te ajuta sa eviti amenzi si sa iei decizii corecte, rapid si sigur!  

Somajul este stagiu de cotizare sau vechime in munca?

Perioada de somaj este recunoscuta ca stagiu de cotizare la pensie (ca perioada asimilata, necontributiva) doar daca persoana a beneficiat de ajutor de somaj si/sau ajutor de integrare profesionala, potrivit prevederilor Legii nr. 1/1991, valabile pana la data de 1 aprilie 2001.

Totodata, se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele recunoscute ca vechime in munca prin alte acte normative, chiar daca pentru acestea nu s-au datorat contributii la asigurarile sociale – de exemplu, somajul tehnic acordat conform OUG nr. 28/2009 si OUG nr. 4/2010.

In schimb, perioada de somaj NU constituie vechime in munca deoarece vechimea in munca se dobandeste doar prin munca prestata in baza unui contract individual de munca (in conformitate cu art. 16 alin (4) din Codul Muncii)

NOUTATI din Legislatia muncii

REGES-ONLINE: Ce trebuie sa faceti pana pe 30 septembrie 2025?


 Conform reglementarilor, angajatorii au doua obligatii esentiale:

1. Inregistrarea in platforma REGES-ONLINE
2. Completarea si transmiterea tuturor datelor pentru contractele active de munca care nu sunt deja inregistrate in sistemul anterior

Incepeti acum tranzitia catre REGES-ONLINE cu ajutorul
Ghidului practic de operare in ReviSal (Reges)

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
a
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]