De asemenea, reamintim faptul ca aceasta majorare a salariului minim brut pe tara, de la 975 de lei la 1050 de lei nu este facultativa, ci obligatorie si nenegociabila intre angajatori si angajati!
In situatia in care angajatorii au operat modificarea salariului minim pe economie, cu incheierea de acte aditionale la contractele de munca ale salariatilor, au obligatia de a transmite modificarile in Revisal pana la data de 27 iulie.
Amenzile pentru netransmiterea in Revisal a acestor modificari sunt de 5.000 - 8.000 de lei.
In plus, angajatorii care nu respecta salariul minim pe economie, prevazut prin HG nr.871/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, vor primi amenzi cuprinse intre 1.000-2.000 de lei.
"Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii", conform art. 17 alin. 5 din Codul Muncii.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Nu uitati faptul ca in functie de numarul de angajati, angajatorii pot efectua modificari in salariul minim pe economie prin intermediul unui act aditional pentru fiecare salariat incadrat cu salariul minim pe economie.
In cazul angajatorilor cu numar mare de angajati, se poate transmite o decizie colectiva care sa includa numele tuturor angajatilor al caror salariu trebuie majorat.
Model decizie colectiva de marire a salariu minim incepand cu data de 1 iulie 2015
Atentionam asupra faptului ca modificarile in Revisal se transmit cel mai tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare, cu exceptia situatiilor in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ, cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma.
Angajatorii in cauza trebuie sa isi informeze angajatii cu privire la modificarile suferite de salariul de baza.
Nu uitati faptul ca odata cu orice majorare a salariului minim, se modifica si baza lunara de calcul a contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale. In cazul concediilor medicale, baza lunara de calcul este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Mai mult, salariul minim majorat va avea impact si asupra bazei de calcul pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari de sanatate.
De asemenea, retinem ca odata cu majorarea salariului minim se va modifica si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurilor care se calculeaza prin raportare la salariul de baza: munca de noapte, spre exemplu. In acest caz, sporul pentru munca de noapte este de 25% din salariul de baza.