Conditii de indeplinit pentru eliberarea documentului portabil A1
"Suntem o societate de constructii cu 50-100 de salariati si urmeaza sa executam lucrari in Grecia si Bulgaria. Vrem sa solicitam eliberarea documentului portabil A1 pentru salariatii ce vor fi detasati. Dar in aceeasi perioada mai avem solicitate documente portabile A1 pentru salariati care desfasoara activitati in alte state, astfel ca in tara raman mai putin de 50% din salariati. Pentru cati salariati din numarul total putem solicita document portabil A1? Exista interdictia sa nu putem detasa mai mult de 50% din salariatii firmei?"
Solutia specialistului:
Astfel cum este mentionat de CNPP (https://www.cnpp.ro/determinarea-legislatieiaplicabile-lucratorilor-migranti), documentul portabil A1 se poate elibera daca sunt indeplinite urmatoarele conditii in mod cumulativ:
1. Durata anticipata a detasarii sa nu depaseasca 24 luni;
2. Salariatul sa nu fie trimis sa inlocuiasca un alt salariat detasat, cu exceptia situatiei in care perioada permisa pentru detasare s-a incheiat.
3. Angajatorul sa desfasoare activitate semnificativa pe teritoriul Romaniei. Angajatorul trebuie sa desfasoare activitati substantiale specifice domeniului sau profesional si nu doar activitati de administrare, aspect ce poate fi dovedit prin prezentarea de documente financiare (bilant contabil si balante de verificare sintetice si analitice);
4. Cifra de afaceri realizata de angajatorul din Romania sa reprezinte cel putin 25% din cifra de afaceri realizata de angajator atat in Romania, cat si in statul de ocupare (statul in care este detasat lucratorul salariat);
5. Ponderea procentuala a salariatilor ramasi sa-si desfasoare activitatea in Romania, raportata la numarul total al salariatilor angajati atat in tara, cat si in statul de ocupare, sa depaseasca 25% sau 50% (procent stabilit in functie de vechimea angajatorului si de numarul total de salariati), iar natura activitatii desfasurate de acestia in Romania sa fie specifica domeniului profesional al angajatorului;
6. Angajatorul care detaseaza lucratori salariati pe teritoriul altui stat membru trebuie sa prezinte garantia de a fi solvabil, astfel incat sa existe certitudinea ca isi va indeplini obligatiile de plata a contributiilor sociale pentru lucratorii salariati detasati
pe teritoriul altui stat membru. Aceasta conditie se dovedeste prin prezentarea certificatului de atestare fiscala si a actelor care fac dovada achitarii contributiilor sociale si a celorlalte obligatii legale la bugetul general consolidat al statului.
7. Pe parcursul perioadei de detasare salariatul sa fie platit de angajator;
8. Salariatul sa fi fost asigurat in sistemul de asigurari sociale din Romania cel putin o luna. Astfel, cum puteti observa la pct. 5, ponderea procentuala a salariatilor ramasi sa-si desfasoare activitatea in Romania, raportata la numarul total al salariatilor angajati atat in tara, cat si in statul de ocupare trebuie sa depaseasca 25% sau 50% (procent stabilit in functie de vechimea angajatorului si de numarul total de salariati).
Modalitatea in care se stabileste procentul in functie de vechimea angajatorului si de numarul total de salariati nu este prevazuta in nicio reglementare. Aceasta depinde de Casa Nationala de Pensii Publice.
...un articol cuprins in actualizarea lunara a Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal
Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte?
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal va raspunde AICI <<<