Dupa cum bine stiti, certificatul A1 (fost E101 sau E103) confirma faptul ca un salariat isi achita contributiile sociale in alta tara din Uniunea Europeana (UE), daca sunteti detasat sau lucrati in mai multe tari in acelasi timp.
Documentul portabil A1 se elibereaza in aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009, regulamente care se aplica in relatia dintre statele membre UE si Spatiul Economic European (SEE).
In Romania, documentul portabil A1 se elibereaza de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Pentru a plati contributii sociale in Romania este necesar sa se obtina documentul portabil A1. Daca acest document nu se obtine, contributiile sociale se platesc in tarile in care salariatul lucreaza.
Procedura de emitere a documentelor portabile A1 - simplificata
Incepand cu luna iulie 2022, conform Ordinului nr. 384/01.07.2022 al Presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, procedura de emitere a documentelor portabile A1 s-a simplificat.
Cererea poate fi transmisa Directiei Relatii Internationale prin urmatoarele canale de comunicare:
- pe adresa de e-mail: formulara1@cnpp.ro
- prin Posta (situatie in care solicitantul isi asuma un termen mai mare de solutionare).
Verificarea indeplinirii conditiilor de emitere a documentului portabil A1 (Certificat privind legislatia in materie de securitate sociala care se aplica titularului) se va efectua pe baza informatiilor comunicate de solicitanti, prin declaratiile pe proprie raspundere, cuprinse in noile cereri, fara a fi necesara prezentarea altor documente suplimentare, informeaza CNPP.
Documentul portabil A1 se obtine in baza art. 12 alin. (2) din Regulamentul CE nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala conform caruia:
(2) Persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate independenta intr-un stat membru si care se deplaseaza in alt stat membru pentru a desfasura o activitate similara continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<