Modificarea duratei CIM incheiat cu un pensionar, inainte de legea nr. 360/2023 - PROCEDURA

Ioana Pavel
Ioana Pavel
28 Noiembrie 2024
28 Noiembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
modificare cim pensionarlegea nr.3602023
Modificarea duratei CIM incheiat cu un pensionar, inainte de legea nr. 360/2023 - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Romania, cei mai multi beneficiaza de pensia pentru limita de varsta, care se acorda la implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare in conditii normale de munca.

Conform denumirii, acest tip de pensie se acorda la implinirea unei anumite varste prevazuta de lege, pentru tot restul vietii beneficiarului.

Conditia varstei nu este suficienta, ci trebuie sa fie indeplinita si conditia stagiului minim de cotizare. Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv. 

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5, din legea nr.360/2023.

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Varstele standard de pensionare, stagiile minime de cotizare contributive si stagiile complete de cotizare contributive pentru femei si barbati sunt prevazute in anexa nr. 5 la lege (vezi Anexa 4).

Stagiu minim de cotizare contributiv reprezinta perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita dte varsta si care nu cuprinde perioadele asimilate.

Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii, pentru a intelege mai bine cum vor fi tratate contractele de munca incheiate cu pensionarii care s-au pensionat inainte de noua lege:

"Avem o angajata care a iesit la pensie pentru limita de varsta, in ianuarie 2022, la 61 de ani, avand ani de grupa. Si-a dorit sa continue activitatea, am incetat de drept contractul in baza deciziei de pensionare si am intocmit unul nou, pe perioada determinata, in prima instanta pe 24 de luni si apoi cu o prelungire pana la 36 de luni. Dat fiind ca urmeaza sa expire contractul, in lumina noii legi a pensiilor, exista vreun risc daca modificam perioada actualului contract in nedeterminata sau e mai bine sa il incetam si sa ii intocmim un contract nou pe perioada nedeterminata? In ambele cazuri, isi va putea cumula pensia cu salariul? Are 63 de ani in prezent."


Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 19 din H.G. nr. 181/2024 privind normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023:

Art. 19. – (1) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.

(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:

a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

Astfel, rezulta din prevederile art. 19 alin. (1) lit. b) din H.G. nr. 181/2024 ca salariata poate continua activitatea dupa pensionare, in baza unui alt contract individual de munca, nefiindu-i aplicabile prevederile noii legi a pensiilor nr. 360/2023.

Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata la angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul (art. 83 lit. g) din Codul muncii) sau pe durata nedeterminata in temeiul art. 12 din Codul muncii. In speta, contractul poate fi modificat din durata determinata in durata nedeterminata.

Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]